ILONA CSáKOVá NáS EXKLUZIVNě POZVALA NA NáVšTěVU SVé VYSNěNé ZAHRADY: „UžíVáME SI KLID, POSLOUCHáME PTáKY A šEVELENí STROMů“

Redakce internetového magazínu Naše krásná zahrada vám připravila další díl z našich letních návštěv osobností, které nám prozradily své příběhy spojené s jejich zahradami, přírodou, vzpomínkami na dětství… Své zahrady pro vás nafotily tak, jak je samy vidí a co na nich mají nejraději. Tentokrát nás k sobě do Brna pozvala zpěvačka Ilona Csáková.

Ilona Csáková se narodila 1. října 1970 v Chebu, vystudovala pedagogickou školu v Mostě. V druhé polovině 80. let zahájila svoji pěveckou kariéru v kapele Laura a její tygři, se kterou natočila tři řadová alba. Roku 1993 na cenách Gramy obdržela cenu Objev roku, další cenu získala za rok 1996 v kategorii Střední proud. V anketě Český slavík se stala třikrát stříbrnou a jednou bronzovou slavicí. Je držitelkou platinové a zlatých desek za alba Pink, Modrý sen a Blízká i vzdálená. Roku 1998 byla její alba nejprodávanější z českých zpěvaček. Ilona Csáková byla také úspěšnou zpěvačkou v muzikálech: Hair/Vlasy; Kleopatra; Tři mušketýři; Golem; Kat Mydlář; Přízrak Londýna; Sibyla – Královna ze Sáby. Vystupovala také v projektu oratorium Mistr Jan Hus. Nyní je sólovou zpěvačkou, často vyráží na turné a koncerty za svými posluchači. Patří mezi nejhranější interpretky v českých rádiích.

Pamatujete si na zahradu z dětství, kde jste vyrůstala

Narodila jsem se v Chebu a do mých čtyř let jsem vyrůstala v domě se zahradou. Byť to byl městský dům, měli jsme zahrádku, na které babička s dědou pěstovali spoustu zeleniny. Pamatuji se na altánek porostlý révou, ze které jsme jedli hrozny. Na zahradě také rostla velká višeň. Děda choval králíky a měl králíkárnu na dvoře. Jsou to sice střípky, ale dědu s babičkou mám ve vzpomínkách jako zahrádkáře a chovatele. Pak jsme se odstěhovali do Klášterce nad Ohří do paneláku bez zahrádky.

Takže jste od té doby žila bez zahrady…

Ano, od té doby jsem nikdy zahradu nebo zahrádku v dosahu neměla. To se naprosto změnilo ve chvíli, kdy jsem potkala svého muže Radka a odstěhovala se za ním do Brna, kde máme dům se zahradou. Ale když se vrátím zpět do mého mládí, vždy jsem chtěla mít zahradu a pěstovat si na ní bylinky a zeleninu. Dokonce, když jsem byla „pražská“, tak jsem si pořídila pozemek za Prahou, kde jsem si chtěla postavit domek. Osud tomu chtěl, že se moje plány posunuly o 200 km dál - do Brna.

Váš manžel Radek je „echt“ Moravák

Když jsme se potkali, líbilo se mi, že je z rodu, kde se odjakživa hospodařilo. Oceňuji, že se profesně úspěšný chlap ve svém oboru, umí postarat o rodinu, dům, zahradu, kus lesa…. Můj manžel totiž vyrůstal také v domě se zahradou, ve které pěstovali zeleninu a měli hospodářství. Jeho děda byl statkář a Radek má prostě jeho geny, umí se k práci postavit. My si chováme drůbež, máme dvě ovečky, které spásají trávu na zahradách po rodičích. S humorem jim říkáme živé sekačky. Bohužel nás tady často navštěvují lišky, kuny, divoká prasata a musím se přiznat, že z jejich návštěv radost nemáme. (úsměv)

A co vaše zahrada? Jak vypadá

Přiznávám se, že nejsem žádný „Mičurin“, ale v pohodě zvládnu vypěstovat pro svoji rodinu rajčata, papriku, okurky a další jinou zeleninu. Máme nízkoúdržbovou zahradu, takže skalničky, trvalky a další květiny u nás nerostou. Pěstujeme však ovocné stromy, třešeň, jabloně, švestky, drobné ovoce, maliny, ostružiny nebo rybízy pro kluky na zobání. Na zahradách po rodičích rostou další ovocné stromy a vzrostlé ořešáky. Většinou to jsou stromy, které vysadil manželův tatínek, takže k nim máme citový vztah. Když nám dají úrodu, tak jim vždy poděkujeme s láskyplnou vzpomínkou.

Ilono, zavařujete? Musím se zeptat, protože na jižní Moravě každá hospodyně zavařuje…

Tak já asi nejsem docela typická moravská hospodyňka (smích), ale když se hodně urodí, tak také něco zavařím. Ovšem, mojí parádní zavařovací disciplínou (smích) jsou nakládané okurky. Myslím, že za ta léta mám skvěle vychytaný lák a vážně moje zavařené okurky všem moc chutnají. Sice mě moc nebaví chystat všechnu tu zeleninu kolem, je s tím hodně práce, ale výsledek vždy potěší a pochvaly mě neminou (úsměv). Každoročně zavařím přes sedmdesát sklenic, ale bylo běžné, že jsem jich zavařovala i přes sto. Letos mě to zase nemine, snad se urodí. (smích).

Je vám tedy teď jasné, že čtenářům musíte prozradit recept na Iloniny okurky

Ráda se podělím, protože jsou fakt skvělé. Na lák potřebujete: 1 litr octa (nejlépe znojemského), 3 litry vody, 24 dkg krystalového cukru, 17 dkg soli, 50 cukerínů, bobkový list, černý pepř a nové koření. Aby se dotáhla dokonalá chuť, přidejte dva hřebíčky. Vše svařte, hřebíčky a bobkový list vylovíte a lákem zalejete připravené sklenice s okurkami proložené kořenovou zeleninou a koprem. Můžete také přidat malý kousek feferonky, každý jak má rád. Určitě je vyzkoušejte, budou vám chutnat.

Máte dva syny. Pomáhají na zahradě a kolem domu

Jasně! Manžel je k práci vede. Oni mají sice jiné priority, ale musí přiložit ruku k dílu, prostě dělba práce. S manželem se snažíme, aby od dětství pomáhali a „stáli pevně nohama na zemi“, obzvláště v dnešní době. Chceme, aby se jednou dokázali o sebe a své nejbližší postarat, a měli mimo jiné, jak se říká „selský rozum“. Kluci to sice chápou, ale vždy s patřičnými grimasami v obličejích. Někdy nás to s manželem stojí hodně síly. (smích)

Jak tedy vaše zahrada vypadá

Jak jsem už říkala, zahradu máme nízkoúdržbovou, dokonce jsme jeden rok nechali přerůst trávu, aby v ní žil užitečný hmyz. Dlouho jsme to ovšem nevydrželi, protože starší syn má pylové alergie. Vrátili jsme se tedy k udržovanému trávníku. Takovou tu „vytuněnou“ zahradu plnou květin a rostlin u nás nečekejte, protože nechceme být otroky zahrady. Přesto její úprava dá spoustu práce a stojí mnoho času – stříhání živých plotů, keřů, sečení trávníku, starost o stromy. Nás to ale těší.

Máte na zahradě místo, na kterém se s rodinou a přáteli potkáváte

Máme terasu se zázemím pro sebe i návštěvy. Také ohniště, kde grilujeme, nebo si prostě opékáme špekáčky. To jsou chvíle, které máme moc rádi. Pro dobré přátele a rodinu si vždy čas uděláme. My si ovšem dokážeme zahradu užívat i v úplném klidu, kdy posloucháme ptáky a ševelení stromů. A vůbec, stromy jsou pro nás velmi důležité. Když jsme zakládali zahradu, tak jsme všechny stromy vlastnoručně vysázeli a je radost se na ně koukat, jak už vyrostly a jsou silné. Navíc nám tady v koruně třešně každoročně hnízdí kosáci. Když vidíme a slyšíme plné hnízdo mladých, máme z toho vážně radost. Pravdou je, že nám pak sklízí úrodu, ale to tak nějak k tomu patří (smích). Právě včera jsem klukům říkala, aby si na třešních, které právě dozrávají, pochutnali dřív, než je kosáci sezobou. Je to fakt pecka ráno se projít po zahradě a utrhnout si jablko nebo cokoliv co právě dozrává. Na podzim pak nastane moje pečicí období štrůdlů, když se ovoce urodí.

Vaši kolegové ví, že máte doma malé hospodářství

Je fajn se potkat s kolegy umělci, kteří to mají podobně. Například Vašek Noid Bárta, úžasný zpěvák, režisér, muzikant, mi nedávno točil klip k písní Afrodiziaka, kterou složili muzikanti ze skupiny No Name. Vašek je téměř renesanční člověk, který se věnuje chovu zvířat a pěstuje si vlastní zeleninu. Rádi si spolu povídáme a předáváme vlastní zkušenosti. Často se u pěstitelských a chovatelských historek zasmějeme.

Historky z vašeho pěstování a hospodaření? To by naše čtenáře jistě zajímalo

Například, když jsme si pěstovali brambory, dalo nám to dost práce a stálo to mnoho času. A těsně před sklizní nám bramborové pole přišlo rozrýt a zničit stádo divočáků. To víte, že to jednoho moc nepotěší, ale teď se tomu už jen smějeme. No a „chovatelské historky“ taky pochopitelně máme. Měli jsme houf krásných slepic nosnic a k nim zdatného a úžasně vybarveného tříletého kohouta s nádherným hlasem. Byl to tenor s vysokým C, dali jsme mu tedy přezdívku Pavarotti. Jenže, slepice začala navštěvovat liška a postupně se ztrácely.  My jsme věřili, že Pavarotti své hejno uhájí. Bohužel neuhájil! Nakonec s liškou odešel chudák i on, ale dodnes na něj s láskou vzpomínáme. (smích)

Ilono, jaká vůně vám připomíná domov

Tak to vím přesně. Krásná vůně rozkvetlých šeříků různých barev, které kdysi vysázela maminka mého manžela na jejich zahradě. A náš domov voní bylinkami, které si s chutí pěstuji, abych je měla při ruce do kuchyně. Bazalka, libeček, máta, která úžasně chladí, petržel a mnoho dalších. Když je zpracovávám anebo k nim přivoním, v duchu si říkám: tak takto voní náš domov! Mám štěstí na úžasného manžela a skvělé syny, rodinu. To je pro mě nejvíc a vše kolem je jakoby navíc. Vážně jsem za to vděčná.

Kde se s vámi můžeme setkat na koncertech

Vystoupení a účinkování je mnoho a vše si můžete najít na mých webových stránkách www.csakova.cz . Těším se na každý koncert a setkání s mými fanoušky, které bych chtěla pozvat na podzimní koncertní šňůru TORNERO TOUR 2024.

Naše krásná zahrada paní Iloně Csákové děkuje nejen za milý a vtipný rozhovor, ale i za recept na jistě výborný lák na okurky.

Zdroj: autorský text

Související články

2024-06-21T11:23:49Z dg43tfdfdgfd