HOřKé OKURKY MOHOU BýT JEDOVATé. RADěJI SE JIM VYHýBEJTE

Neexistuje člověk, který by nikdy nekousnul do hořké okurky. I když se nejedná o plodinu, která je náročná na pěstování, někdy může chutnat hořce. Na první pohled takovou okurku nepoznáte, takže vám nezbývá, než okurku ochutnat. I když je možné hořkou chuť v potravinách do jisté míry zamaskovat, jíst hořké okurky se nedoporučuje. Některé totiž mohou být pro člověka až jedovaté a způsobí mu nepříjemné zažívací potíže.

Za hořké okurky může kukurbitacin

Sloučenina, které říkáme kukurbitacin, se nachází ve všech okurkách. Může být obsažena v různých koncentracích. Pokud je kukurbitacinu moc, okurka chutná hořce. Čím více je hořká, tím více této sloučeniny obsahuje – a tím více je jedovatá. Pokud tedy kousnete do hořké okurky, můžete si zadělat na zažívací potíže. Někdy jde dokonce i o život. Pravdou ale je, že chuť okurky, která obsahuje příliš mnoho kukurbitanu, je natolik nepříjemná, že ji nespíš sníst nezvládnete.

Různé množství kukurbitacinu

A proč je vlastně hladina kukurbitacinu v okurkách různá? Důvodem jsou podmínky, v jakých je okurka pěstována – půda chudá na živiny, sucho či nedostatek slunce. Obvykle jsou okurky hořké v oblasti, kde se nachází stopka a pod slupkou. Důvodem je to, že kukurbitacin B a kukurbitacin C jsou obsažené v listech rostliny – mají zabránit tomu, aby je konzumovala zvířata. Za určitých podmínek se ale tyto sloučeniny přesunou i do plodů.

  • Pokud hořkou okurku oloupete a odříznete část se stonkem (asi 2 cm), můžete získat chutnou okurku.
  • Stejně je na tom s hořkostí také cuketa.

Pozor, kde okurky pěstujete

Byl zaznamenán také případ, kdy se hořkost v cuketách projevila v důsledku křížového opylení. Zahradník pěstoval ve vzájemné blízkosti okrasné tykve a jedlé cukety. Tyto dvě se vzájemně zkřížily při opylení. Ze stejného důvodu je bezpečnější použít k pěstování cukety či okurek semena kupovaná, u kterých je pravděpodobnost křížového opylení minimalizována. Některé odrůdy jsou šlechtěné natolik, že se z nich hořkost podařilo vyloučit.

Zdroje info:

https://living.iprima.cz/zahrada/doma-pestovane-okurky-cukety-mohou-byt-smrtelne-jedovate-jak-se-vyhnout-riziku

https://www.thespruce.com/why-are-cucumbers-bitter-1403369

 Foto: Pixabay

The post Hořké okurky mohou být jedovaté. Raději se jim vyhýbejte first appeared on Plné zdraví.

2024-07-03T11:38:37Z dg43tfdfdgfd