HOUBOVá OMáčKA S MLETýM říZKEM JE HOTOVá BěHEM CHVíLE: NETRADIčNí SPOJENí PřEKVAPí úžASNOU VůNí I PERFEKTNí CHUTí

Postupný start houbařské sezóny znamená, že se do našich kuchyní začínají dostávat první úlovky z lesa. Protože si je každý chce hned užít a vychutnat si skvělou houbovou chuť, hodí se jednoduché recepty, podle nichž dokážeme vykouzlit perfektní jídlo. Napadlo vás třeba spojit oblíbené mleté maso a houbovou omáčku? Rozhodně to stojí za to.

Nejvhodnější houby

Houbová omáčka je po smaženici a „nemasových“ řízcích dalším populárním pokrmem, který rádi připravujeme z „masa pro chudé“, jak se houbám občas také říká. Když navíc vaříme smetanovou omáčku, dosáhneme ještě vyšší stupeň chuti a gastronomického zážitku.

Nejlépe se hodí hřiby, kvůli své výrazné chuti, lišky, které dokáží přidat pikantnost, nebo holubinky, které omáčku udělají jemnější. Pokud nemáte houby z lesa, můžete použít i žampiony, které celoročně seženete téměř v každém obchodě s potravinami. 

Mykolog Petr Souček radí, kam se vydat na houby a jak i z dálky poznat, že se asi vrátíte s plným košíkem

Experiment se smetanou

Co se týče smetany, můžeme také použít hned několik druhů. Když chceme omáčku odlehčenou, hodí se smetana na vaření (12 %), hutnější a krémovější omáčku zase pomůže vytvořit smetana ke šlehání (30 %). Nebojte se však použít i smetanu zakysanou, která přidá lehkou kyselost a svěžest, což originálně obohatí klasické recepty.

Farmu založili na odpadu z lesa. Dnes pěstují delikátní houby a dodávají je do obchodů i špičkových restaurací

Maso trochu jinak

Mleté maso patří mezi neoblíbenější suroviny v českých kuchyních. Především proto, že práce s ním je jednoduchá a dá se použít na mnoho způsobů. Jedním z nich je například mletý řízek. Tato alternativa k oblíbené klasice se dá připravit z vepřového, hovězího nebo mixu obou mas. 

Výhod skýtá mleté maso hned několik. Nejen, že je často levnější a dostupnější než kvalitní plátky masa, ale lze také kombinovat s různými ingrediencemi a kořením, což umožňuje velkou variabilitu v chuti.

Ačkoliv se dá použít různé mleté maso, mix vepřového s hovězím, který seženete v běžném supermarketu, na řízky absolutně stačí.

„Tatarák“ z tvarůžků a camembertu: Varianta masové klasiky podávaná na topince uchvátí i zaryté masožravce

Mleté řízky na houbách a smetaně

Na přípravu skvělého tradičního jídla budete potřebovat: 500 g mletého mletého masa mix (vepřové + hovězí), 250 g čerstvých hub, 1 středně velkou cibuli, 1 vejce, 1 housku, 250 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce mléka, 3 lžíce hladké mouku, strouhanku (dle potřeby), šťávu z 1/2 citronu, 3 bobkové listy, 6 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, špetku sušeného tymiánu, špetku drceného kmínu, olej, vodu, sůl a pepř.

Jak na to?

  1. Do misky dejte na kostičky nakrájenou housku a zalijte ji mlékem. Nechte pečivo, aby nasálo mléko a poté ho „vymačkejte“.
  2. Do mísy vložte mleté maso, přidejte „vyždímanou“ housku, vejce, sůl a pepř a vše dobře promíchejte. Podle potřeby lehce zahustěte strouhankou. Z hmoty tvarujte placky (řízky) a obalte je v mouce.
  3. Ve vyšší pánvi si rozpalte olej a prudce v něm opečte řízky z obou stran. Poté je vyjměte a dejte bokem. Do pánve vsypte nadrobno nakrájenou cibuli, kterou osmahněte dosklovata. 
  4. Poté ji mírně podlijte vodou, vložte řízky zpět do pánve, přidejte bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián a zastříkněte citronovou šťávou. Přikryjte pokličkou a duste zhruba 15-20 minut.
  5. Mezi tím si očistěte a nakrájejte houby na menší kousky. Na druhé pánvi nechte houby na oleji osmahnout, přidejte drcený kmín, lehce osolte, podlijte asi 2 dcl vody a nechte dusit doměkka.
  6. V misce si smíchejte smetanu a lžíci hladké mouky. Řízky vyjměte z vyšší pánve a do výpeku nalijte smetanovou směs. Pořádně provařte, míchejte metlou, aby v omáčce nezůstaly hrudky. 
  7. Omáčku dochuťte mletým pepřem, přidat můžete i citronovou šťávu. 
  8. Řízky dejte na talíř a přelijte je houbovou omáčkou. Jako příloha se skvěle hodí třeba houskový knedlík nebo jemné noky.

Naše rada: Omáčku můžete připravit i ze sušených nebo nakládaných hub. Pokud používáte sušené, nechte je před vařením v misce s horkou vodou. Pokud zvolíte nakládané houby, nejdřív je musíte scedit a nechat okapat. Poté je lehce osmahněte na oleji, aby se ztratila jejich kyselost.

Náš tip: Lahodnou houbovou omáčku si můžete připravit také podle našeho videoreceptu:

Přečtěte si také:

2024-06-15T06:05:30Z dg43tfdfdgfd