HOLKA U PLOTNY RADí: DOMáCí JAHODOVá ZMRZLINA JEN ZE DVOU SUROVIN SKVěLE CHUTNá A NA PříPRAVU STAčí POUZE MIXéR

Milujete jahody a zmrzlinu? Spojte obojí dohromady! Domácí jahodová zmrzlina je tak dobrá, že neodoláte, a tak snadná, že vám s přípravou mohou pomoci i děti. Navíc je zcela bez cukru, i když je dost sladká.

Domácí zmrzliny a jak na ně

Moc tučné, sladké, plné éček? Nebo naopak perfektní, ale drahé? U kupovaných zmrzlin můžete mít, a leckdy právem, nejednu výhradu. Ale když si zmrzku připravíte sami doma, je jen na vás, co do ní dáte. 

Výhodou je, že na přípravu stačí mrazák a obyčejný mixér. Receptů na domácí zmrzliny najdete u nás na webu mnoho, stačí si jen vybrat, zda preferujete zmrzku s cukrem nebo bez, s jogurtem, tvarohem, nebo jen čistě ovocnou, či čistě mléčnou. Některé postupy vyžadují zmrzlinovač, jiné formičky nebo náročnější přípravu surovin předem. 

Já vám dnes nabídnu jeden recept, který je vyloženě "blbuvzdorný". Zvládne jej úplně každý a není potřeba ani žádné speciální vybavení. Obejdete se bez formiček i zmrzlinovače. Vystačíte si s jakoukoliv nádobou vhodnou do mrazničky. A suroviny využijete jen dvě! Jednodušší už to být ani nemůže.

Holka u plotny radí: Jak udělat cuketovou koprovku podle maďarského receptu?

Domácí jahodová zmrzlina

Na přípravu jahodové zmrzliny budete potřebovat: 2 banány a hrst jahod. Ovoce oloupejte nebo očistěte a zbavte stopek. Jak banány, tak jahody nakrájejte na kousky a dejte do vhodné nádoby do mrazničky.  

Druhý den (nebo už za 2-3 hodinky) dejte do mixéru nejdříve banány a postupně rozmixujte na mražený krém. Přidávejte jahody, dokud nedosáhnete požadované konzistence i chuti. A to je celé! Zmrzlina je přirozeně sladká díky ovoci a nepotřebuje žádné dochucení. Dělali jsme ji doma opakovaně a vždycky si pochutnáme. Postup výroby najdete v galerii pod článkem krok za krokem. 

Moje tipy: 

  • Zmrzlina jde udělat čistě i jen z banánu. A ten by měl být vždy v základu, i když se rozhodnete dochutit jej jiným ovocem než jsou jahody. Dodá zmrzlině krémovitost i sladkou chuť
  • Pozor na množství jahod, čím víc jich dáte, tím víc zmrzlina ztrácí konzistenci a je pak tekutější. 
  • Vytvořit můžete i domácí "točenou" zmrzlinu, když jednoduše dát hotovou zmrzlinu do sáčku s ustřihnutým růžkem a do kornoutku nebo misky zmrzlinu natočíte.
  • Ochucení se meze nekladou. Do hotové zmrzky můžete přimíchat nalámané sušenky, lentilky, nebo kousky ovoce. Je to jen na vás. 

Tip navíc: Z jahod můžete upéct i tento koláč podle našeho video receptu: 

 

Přečtěte si také:

2024-06-10T13:02:17Z dg43tfdfdgfd