HMYZ JAKO POTRAVINA BUDOUCNOSTI? ČEšTí VěDCI TVRDí, žE SE CVRčEK NEJVíC HODí DO MěKKéHO SALáMU

Na využití namletých cvrčků v masných výrobcích upozornili v úterý vědci z Mendelovy univerzity v Brně a doporučili, že nejlépe se hodí do měkkých salámů. Dali si za cíl vytvořit novou recepturu, kterou by výrobci mohli využít ve svých provozech. Do budoucna se chtějí zaměřit i na další druhy cvrčky „obohacených“ potravin, například na pečivo.

„Někdo by mohl namítnout, že je kontraproduktivní nahrazovat bílkoviny masa bílkovinami hmyzu. Například cvrččí prášek ale obsahuje 60 procent bílkovin v sušině, zatímco čerstvé maso, které obsahuje přirozeně i vodu, má obsah bílkovin kolem 20 procent,“ uvedl na webu Mendelovy univerzity v Brně autor projektu Adam Kovál z Ústavu technologie potravin a dodal, že přídavek hmyzu by mohl výživovou hodnotu některých potravin vylepšit.

ČTĚTE TAKÉ: Evropou se šíří nebezpečný komár tygrovaný. Objevil se i v Česku, přenáší horečku dengue

Kromě vysokého obsahu prospěšných látek – proteinů (bílkovin), vitamínů a minerálů – je výhodou hmyzích přídavků také to, že člověk jejich bílkoviny snadno stráví. Některé druhy hmyzu se kvůli jejich složení hodí pro využití v redukční dietě. Už do deseti let by se navíc výrobky s hmyzím práškem mohly podle Kovála stát běžnou součástí nabídky obchodních řetězců.

Hmyzí farmy kromě toho ulehčí životnímu prostředí, protože produkce masa pro planetu představuje nemalou zátěž. „Stále je to předmětem výzkumu. Poslední data ale ukazují, že hmyz potřebuje málo krmiva i vody, a oproti běžným hospodářským zvířatům vytváří také méně oxidu uhličitého,“ upozornil Kovál.

Česká legislativa využívání hmyzu v potravinách povoluje, přičemž v lednu roku 2023 Evropská unie schválila některé nové druhy – cvrčka domácího nebo larvy potemníka stájového. Ti přibyli na seznam vedle potemníka moučného a sarančete stěhovavého. Každý produkt obsahující hmyz musí být podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce řádně označený.

Mravenci v čokoládě

V zahraničí se hmyz pojídá vcelku běžně. V Brazílii se mravenci například namáčejí do čokolády, jeden z tamních druhů totiž chutná po mátě. V Číně nebo v Laosu se vaří mravenčí polévka, v Indii z nich dělají čatní a v Peru je smaží.

Ačkoli většina druhů v chuti ničím nevyniká, cvrček je poměrně neobvyklý a aromatický. Podle Kovála ale nebude trvat dlouho, než si konzumenti na hmyzí chuť zvyknou.

NEPŘEHLÉDNĚTE:  Knedlíky ze sobí krve ovládly žebříček nejhorších jídel světa. Umístily se i dvě české klasiky

2024-06-13T15:32:04Z dg43tfdfdgfd