HLUBOKá VýSADBA RAJčAT A DALší TIPY PRO DVOJNáSOBNé VýNOSY

Mezi nejznámější a nejčastěji pěstované plodiny u nás se řadí bezesporu rajčata. Pěstování rajčat je jednoduché, relativně bezstarostné a slibuje vysoké výnosy. Většina pěstitelů má své osvědčené metody, jak se dostat k obsypaným rostlinám. My se v následujících řádcích zaměříme na hlubokou výsadbu rajčat a na některé další triky, které určitě pomohou k vysokým výnosům.

Výsadba rajčat až po listy

Možná se vám to zdá divné, ale hluboká výsadba rajčat až po listy rozhodně není od věci. Největší části kořenového systému se rozvíjí do hloubky 40 až 50 cm. Samotná výška keříku rajčat se tradičně pohybuje něco pod 2 metry, nicméně rozpětí se uvádí od 0,5 do 3 metrů výšky.

Kvalitní zemina jako základ

O tomto faktu není pochyb, měla by být propustná, dokonale odvodněná a také vyhřátá. Rajčata milují teplo. Optimální je jižní orientace pozemku. Samozřejmě rajčata potřebují také dostatek světla a zapomenout nelze ani na podklad bohatý na živiny.

Sazenice rajčat: Foto Radek Štěpán

Střídání plodin se vyplatí

Určitě nepěstujte rajčata neustále na tom samém místě. Optimální je střídání plodin. Mohou být třeba na záhonku po salátu nebo špenátu či jarní cibulce a ředkvovitých rostlinách. Vynechat je ale třeba podklady po lilcích, bramborách nebo paprikách.

Jak hluboko vysazovat rajčata?

V každém případě je třeba předeslat, že hloubka zakořenění je výhodná hlavně proto, že rostlina zakoření všude tam, kde je stonek pod úrovní země. Začnou se vytvářet ony typické bílé kořínky a rostlina bere z půdy všechny potřebné živiny. Čím hlouběji rajče bude, tím lze počítat s většími kořeny. Tradičně se doporučuje rostlinu zapustit zhruba ze dvou třetin. Čas na výsadbu rajčat přichází v době, kdy jsou sazenice dlouhé od 15 do 30 cm.

Sazenice rajčete: Foto Pixabay

Dva typy hluboké výsadby rajčat

Rozlišujeme dva druhy hluboké výsadby rajčat. V obou případech je ale třeba zeminu nejprve nakopat a nakypřit.

Výsadba rajčat do hluboké jámy

Asi nejběžnější alternativa sázení rajčat. Jáma musí být natolik hluboká, abychom do ní byli schopni dát rostlinu až po linii samotných listů. Do jámy musí přijít nejprve peletové hnojivo typu slepičinců a poté zemina. Následně se nalije do jámy voda. Pak se vloží do jámy kořen a zasype zeminou.

Výsadba rajčat nabok

Jedná se o alternativu pro případ, že nejde vykopat větší jámu v důsledku udusané zeminy. Brázda by měla mít hloubku 15 cm s tím, že sazenici položíte bokem v mírném úhlu. Spodní listy rostliny zůstanou odkryté a vyplní se otvor okolo stonku. Ideální je využít kompostu. Důležité je pak rostlinu pořádně zalít. Jak se rostlina trochu narovná, je třeba k ní dát oporu.

Zdroje info: Autor, finegardening.com, haxnicks.co.uk, bonjourgreen.com

Úroda rajčat: Náhledové foto Pixabay

The post Hluboká výsadba rajčat a další tipy pro dvojnásobné výnosy first appeared on Naše zahrada.

2024-04-30T08:18:53Z dg43tfdfdgfd