GRILOVANé TOFU STEAKY JSOU SKVěLOU ALTERNATIVOU K MASU. MARINáDA JIM DODá CHUť, říKá šéFKUCHAř MARTIN SVATEK

Grilování je náš národní sport, není snad zahrada či terasa, na které by chyběl gril. Dobroty z ohně si vychutnávají dospělí i děti, a mezi nimi nechybí také vegetariáni. Kromě zeleniny a různých náhražek masa si mohou milovníci bezmasého vaření vychutnat také tofu. Jak na to, prozradí Martin Svatek.

V nové epizodě Česko na grilu dostali soutěžící za úkol připravit vegetariánské menu. Zatímco zeleninu, jako přílohu k masu, grilujeme celkem běžně, připravit plnohodnotné jídlo už chce trochu přemýšlení. Jednou z možností, jak do jídla dostat bílkoviny a zároveň i zajímavou strukturu, je použití tofu.

Šéfkuchař Martin Svatek připravil marinované a grilované tofu steaky, které vás příjemně překvapí.

Podívejte se na návodné video, kde najdete podrobný návod, jak tofu steaky připravit

Aby se tofu při grilování nerozpadlo, je nutné použít extra pevné (extra firm) tofu. Nakrájejte ho na požadované tvary – silnější plátky, hranolky nebo kostky, které lze napíchat na špízy. V případě, že připravujete steaky, volte silnější plátky.

V misce smíchejte marinádu z citronové šťávy a kůry, nastrouhaného česneku a zázvoru, sójové omáčky a trošky cukru. Tofu do marinády naložte a nechte odležet alespoň 30 minut. Před grilováním z tofu otřete pevné části marinády, které by se zbytečně připalovaly.

Tofu steaky grilujte na rozpáleném grilu zprudka, až se vytvoří opálená mřížka, během přípravy tofu potírejte zbylou marinádou.

Servírujte například se salátem nebo s rýží a grilovanou zeleninou.

Zdroj: autorský text

Celé epizody kulinární show Česko na grilu si můžete pustit na prima+

Vyzkoušejte také bezmasý houbový burger podle návodného videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem

Kompletní recept najdete ZDE: Houbový burger

2024-04-23T09:14:06Z dg43tfdfdgfd