GRILOVACí SEZONA JE TU: NEJRADšI MáM GRILOVAčKY S POMALýM ROZJEZDEM, říKá šéFKUCHAř ZDENěK POHLREICH

Grilování k létu neodmyslitelně patří jednoduše proto, že chceme po dlouhé zimě být co nejvíce venku. Jíst, vařit i jen tak být. Slavný šéfkuchař Zdeněk Pohlreich není výjimkou a výstižně to shrnuje větou: „Být venku je prostě nejvíc!“

Jaký je jeho osvědčený trik na dobrý start každé grilovací party? Pestře a bohatě prostřený stůl! „Mám rád, když se zahradní slavnost rozjíždí pozvolna, prostře se stůl a na něj se vyskládají všelijaké pochutiny, které nemusíte hned připravovat na grilu. Odbourá to stres a ti, co přijdou vyhladovělí, snadno zaplují do hodování. Vy mezitím můžete přivítat přátele, popovídat si a pak teprve v klidu zapnout gril,“ říká.

Když Zdeněk Pohlreich pořádá grilovačku nebo zahradní party, na stůl skládá:

  • španělská nebo italská šunka
  • variace tvrdých sýrů
  • nakládaná sušená rajčata, houby, kyselé okurky, papričky, jarní cibulky
  • zelené a černé olivy
  • hroznové víno
  • olivový olej s balzamikovým octem
  • křupavá bageta
  • kvalitní suché bílé víno a červené víno

Grilování dokonce věnoval celou knihu. Jmenuje se Na grilu, vydalo ji Pohlreichovo vydavatelství Sevruga a je jednoduchá, přehledná a své si v ní najdou milovníci masa i vegetariáni. Není sice nová, vyšla už v roce 2021, ale my se k ní moc rádi vracíme. Je totiž plná skvělých receptů, ale také i rad a tipů přímo od mistra

„Najdete v ní i recepty, které reflektují probíhající změnu životního stylu. Není totiž pochyb o tom, že lidé začínají jíst jídla lehčí a lépe stravitelná. Já za svůj život už snědl masa dost na to, abych zjistil, že pestrost a rovnováha v jídle jsou stejně důležité a zábavné jako pestrost a rovnováha v životě. Zahrada je v létě navíc plná lákavých čerstvých surovin a nabízí spoustu inspirace,“ dodává Zdeněk Pohlreich.

Kniha je rozdělena do třinácti kapitol, do kterých Zdeněk sepsal recepty na vše od předkrmů a malých jídel, kterými můžete každou party u grilu odstartovat, přes nejrůznější sendviče (my si zamilovali ten s flank steakem a salátem z rajčat a červené cibule), masa a zeleninu z grilu až po dipy, marinády, nálevy a kořenicí směsi, které můžete používat po celý rok. Samozřejmě nechybí ani sladká tečka. S ní můžete každou grilovací party zakončit anebo klidně začít, pokud startujete hned ráno. Naučíte se grilovat pomalu i rychle, budete přesně vědět, kdy využít přímý a kdy nepřímý žár. Zkrátka o grilování se dozvíte vše potřebné.

Velkou předností kuchařky Na grilu je její jednoduchost a přehlednost: suroviny jsou běžně dostupné a recepty v mnoha ohledech navzájem kombinovatelné. To vše je doplněno praktickými tipy i životními moudry šéfkuchaře, který dnes vede tři restaurace, vydává kuchařky a natáčí jeden pořad za druhým. Pořad Na grilu právě běží na TV Prima.

Zdroje: Apetit, kuchařka Na grilu (vydavatelství Sevruga)

2024-06-14T08:16:50Z dg43tfdfdgfd