DUKáTOVé BUCHTIčKY S VANILKOVýM KRéMEM: KOUZLO BáJEčNé CHUTI A VůNě SLADKé OMáčKY JE VE VANILKOVéM LUSKU A HUSTé SMETANě

Dukátové buchtičky byly hitem školních jídelen a dodnes je milují nejen děti, ale i dospělí. Rozdíl je ale v omáčce, kterou se polévají. Připravte si poctivé dukátové buchtičky s vanilkovým krémem a vychutnejte si jejich lahodnou chuť.

Kde se vzaly buchtičky s vanilkovým krémem

Některá sladká jídla mohou posloužit nejen jako hlavní jídlo, ale také jako báječný dezert. A to v případě dukátových buchtiček s lahodným vanilkovým krémem rozhodně platí.

Kdysi se hitu školních jídelen říkalo buchtičky se šodó a byly zalité řídkým vanilkovým pudinkem, případně žloutkovým krémem. Slovo šodó se má správně psát chaude eau (francouzsky teplá voda) a vyslovuje se "šodó".

Jestliže bychom však chtěli navázat na ty nejlepší tradice, které mají kořeny ve francouzské či kreolské kuchyni, buchtičky by se servírovaly s vanilkovým krémem.

Tradiční česká kuchyně: Udělejte si domácí nudle s mákem jako za první republiky!

Jak se liší šodó a vanilkový krém

Zatímco mezi nejobvyklejší ingredience šodó patřil pudinkový prášek nebo kukuřičný škrob, mléko a mouka, vanilkový krém vypadá úplně jinak.

Šodó s buchtičkami se na naše stoly dostalo zhruba v 19. století z vídeňského dvora. Recept se objevil i v Domácí kuchařce M. D. Rettigové, která ho nazvala šató. Nechyběly v něm žloutky, cukr, citronová kůra a víno. Víno se většinou využívalo šumivé nebo šampaňské, nepokazí se nic ani s dezertním vínem, koňakem nebo rumem. 

Ve vanilkovém krému využíváme mléko, a když k němu přidáme smetanu, vznikne ještě krémovější omáčka. Krásnou vanilkovou chuť dodá vanilkový lusk. 

Tradiční česká kuchyně: Poctivé kynuté buchty jak od Honzovy maminky

Jak připravit buchtičky

Buchtičky jsou podobné klasickým buchtám, jen nejsou plněné a jsou mnohem menší. Připravují se z kvásku, který je základem kynutého těsta. Z vykynutého těsta připravujeme malé bochánky. Ty se pak skládají vedle sebe do máslem vymazaného pekáče. Variantou je i vyválet z těsta několik "hadů" a práci si tak usnadnit. Z hadů totiž ukrajujeme jen malé kousky a skládáme je do pekáče vedle sebe.

Kynutí

Jak připravit dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Na buchtičky s poctivým vanilkovým krémem si připravte následující ingredience. Na buchtičky: 20 g droždí, 2 lžíce cukru, asi 300 ml mléka (podle potřeby), 500 g polohrubé mouky, 100 g másla, 1 vejce, 1 špetku soli a máslo na potírání. Na krém: 3 žloutky, ½ lžičky nastrouhané citrónové kůry, 4 lžíce cukru krupice, 1 vanilkový lusk, 200 g smetany ke šlehání a 200 ml mléka.

Jak na to? Připravte si vlažné mléko. Do vyšší misky rozdrobte droždí a zalijte ho částí vlažného mléka, přidejte cukr a zasypte troškou mouky. Misku dejte na teplé místo a nechte vzejít kvásek. 

Rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout. Do mísy nasypte mouku, přidejte sůl, cukr, máslo, vejce a trochu mléka. Vypracujte těsto. Mléko přilijte tolik, aby těsto bylo hezky vláčné. Mísu s připraveným těstem dejte na teplé místo a zakryjte utěrkou. Nechte ho kynout. Trvá to necelou hodinu.

Připravte si pekáč a vymažte ho máslem. Z vykynutého těsta tvarujte malé buchtičky a dávejte je vedle sebe do pekáče. Neměly by být těsně u sebe, protože ještě nakynou. Mezi sebou je potřete máslem, aby se neslepily k sobě.

Troubu předehřejte na 180-200 °C a těsto nechte ještě zhruba půl hodiny dokynout. Pak dejte pekáč do trouby a pečte buchtičky dozlatova. Trvá to zhruba 30-35 minut.

Na krém do kastrůlku nalijte smetanu a mléko, přidejte kůru. Vanilkový lusk rozřízněte a zrníčka vyškrabte do mističky. Rozříznutý vanilkový lusk vložte do kastrolu a vše na minimálním plameni prohřívejte zhruba 10 minut.

Žloutky dejte do misky. Přidejte k nim cukr a obojí vyšlehejte do pěny. K vyšlehaným žloutkům pak pomalu za stálého míchání metličkou přilívejte po pramínku svařené vanilkové mléko. 

Hotové buchtičky vyndejte z trouby a můžete je narovnat na talíř a zalít voňavým vanilkovým krémem. 

Náš tip: Připravte si výborné dukátové buchtičky s vanilkovým krémem podle tohoto videoreceptu:

Přečtěte si také:

2023-06-07T08:33:56Z dg43tfdfdgfd