DOVOLENá S DOMáCíM MAZLíčKEM: POZOR NA STRES, V ZAHRANIčí MUSí SPLNIT TřI ZáKLADNí PODMíNKY

S letními dovolenými se každý rok vrací také úvahy, jestli vzít do vysněné destinace i svého domácího mazlíčka. Je třeba to pečlivě zvážit, protože cestování může být pro pejsky nebo kočičky velkým stresem. Navíc při cestách do vzdálených oblastí se náš chlupatý parťák může setkat s nemocemi, které u nás nejsou běžné.

Domácí mazlíček u moře, na horách, na cyklostezce i v kempu. Tam všude je majitelé berou s sebou. Pro cestování se psem, kočkou nebo fretkou po členských zemích Evropské unie je potřeba splnit tři základní podmínky.

ČTĚTE TAKÉ: Černí pasažéři v Česku si zřejmě pořádně připlatí. Pokuty mají být dvojnásobné

Váš parťák musí mít cestovní pas. Když ho nemáte, může ho vystavit veterinář. Ovšem pozor – neplést si ho s klasickým očkovacím průkazem, ten v cizině nestačí. U zvířat narozených do července 2011 pak stačí označení v podobě čitelného tetování. Mladší zvířata už musí mít povinně mikročip.

Počítat musíte i s vakcinací. Jediné povinné očkování je to proti vzteklině. „Několik zemí u psů nad rámec ještě požaduje odčervení a ošetření zvířat proti cizopasníkům. Jedná se například o Irsko nebo Finsko, ale to je menšina unijních států,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.

Cesta je pro zvíře stresující

Zapomínat bychom neměli ani na prevenci proti u nás neznámým chorobám. V teplejších krajinách, ale třeba i na Slovensku, se pes kvůli komářímu kousnutí může nakazit srdeční červivostí. Chránit se dá antiparazitiky. „Existují v podobě pipet za krk, nebo tabletek,“ vysvětlila veterinářka Hana Prausová.

Důležitá je i příprava na cestu. Auto, vlak, trajekt a obzvláště letadlo může zvíře stresovat. „Bohužel se může stát, že se významně vyděsí. Psi pak sliní, zvrací a mají fyzické známky stresu a situace se může zkomplikovat. Může z toho být stav ohrožující život,“ doplnil veterinář Lukáš Duchek.

„Na dovolené určitě bereme kousací tyčky, protože když pes kouše, tak se uklidňuje. Dovolená je pro něj velký rozdíl proti normálnímu režimu. Pes je zvyklý denně 8 až 16 hodin spát a naráz ho zapřáhnete a týden vkuse jede na sto procent a může pak být vzteklý,“ vysvětlila odbornice na psy Karolína Cipro. Kromě unijních pravidel mohou v konkrétní zemi platit i další pravidla. Je tedy dobré si je před cestou nastudovat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V nevadské poušti se objevil záhadný zrcadlový monolit. Postavili jej mimozemšťané, tvrdí lidé

2024-07-05T03:53:13Z dg43tfdfdgfd