DOPřEJTE SI čOKOLáDOVé POKUšENí A OCHUTNEJTE SLAVNOSTNí šVéDSKý DEZERT JMéNEM KLADDKAKA

Jedná se o hříšně čokoládový dezert, který je tak plný vajec, másla a čokolády. K zažehnání chuti na sladké vám bude stačit opravdu jen kousíček. Je charakteristický svou lepkavou strukturou a extra čokoládovou chutí. Mezi jeho přednosti nepatří jen skvělá chuť, ale také fakt, že  je hotový doslova za pár minut.

Kladdkakou oslníte na příští rodinné oslavě nebo při přijímání návštěvy. Pokud se ovšem žádná společenská akce nerýsuje, nezoufejte. Nechte se inspirovat švédským fenoménem fika a vychutnejte si tuto sladkost třeba během obyčejné pauzičky na kávu a popovídání s kolegy či přáteli.

Kde se kladdkaka vzala?

Kladdkaka může budit dojem tradičního receptu švédských babiček, objevila se však ve švédské kuchyni poměrně nedávno. Přesto se dnes tento dezert těší ohromné popularitě – dokonce se prodává v obchodních domech IKEA.

Švédové se mohou chlubit nejen svými proslulými masovými kuličkami, ale řadou sladkostí, jako je právě kladdkaka, skořicoví šneci či typický mandlový dort krále Oskara II.

Pokud jste příznivcem čokoládových dezertů bez kypřícího prášku, zato ale se spoustou másla (protože s máslem chutná všechno lépe), rozhodně neváhejte a tento hutný čokoládový dort vyzkoušejte. Tento švédský dezert, který je navíc relativně jednoduchý na přípravu, si totiž zaručeně zamilujete.

Jak si kladdkaku připravit?

Dobrou zprávou je, že za kladdkakou se nemusíte hned vydávat do dalekého Švédska. Snadno si ji totiž zvládnete upéct doma podle našeho receptu. Než se pustíte do práce, zkontrolujte, že vám nechybí žádná z klíčových surovin. Na přípravu kladdkaky si nachystejte:

  • máslo
  • krupicový cukr
  • vejce
  • hladkou mouku
  • kakao holandského typu

Kladdkaku můžete ozvláštnit bohatým krémem nebo jen zaprášit moučkovým cukrem, který šikovně skryje případné prasklinky či nedokonalosti. Dejte si ale velký pozor na pečení! Švédské slovo ‚kladd‘ znamená mazlavý. Nenechte proto svůj výtvor v troubě příliš dlouho, aby důležitá vlastnost lahodného dezertu – tedy vláčnost – zůstala zachována.

Zdroje informací: časopis Apetit, TasteAtlas

2024-05-06T07:07:32Z dg43tfdfdgfd