DOMOV DALIBORA JANDY PřIPOMíNá SOUTHFORK Z DALLASU. NAHLéDNěTE DO JEHO KRáLOVSTVí

Zpěvák Dalibor Janda má u svého domu zahradu o rozloze 3500 metrů čtverečních se sbírkou soch Karla IV., Ferdinanda I. v životní velikosti nebo zmenšeninou Cheopsovy pyramidy. Jeho vášní je také pěstování květin, ovoce a zeleniny. Před třemi lety dokonce zkoušel vysadit i melouny. Krásně upravený pozemek tak trochu připomíná Southfork z legendárního amerického seriálu Dallas. Redakce CNN Prima NEWS trojnásobného českého slavíka u něj doma navštívila a vyzpovídala ho.

Jaká byla letos úroda?

Fantastická jako vždycky. Kdyby nastaly těžké časy, hlady neumřeme a budeme mít zásoby i pro okolí. Třeba melouny. Loni jsme jich měli pět, letos čtrnáct, a to na stejný počet sazenic. Před měsícem jsem zasadil ještě další čtyři sazenice, říkal jsem si, že do podzimu už asi nestihnou vyrůst, a už teď mají přes patnáct centimetrů. Dařilo se také okurkám a rajčatům, těch bylo snad třicet kilo. A ještě jich tam spousta je. Papriky začínají teprve teď, ale budou také krásné a bude jich hodně. Jsem spokojený.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Herečka Jiřina Bohdalová má chalupu jako z pohádky. Nahlédněte do její hájenky v Českém ráji

Sázet melouny v českých klimatických podmínkách není moc obvyklé. Jak jste se k tomu dostal?

Vždycky jsem si myslel, že melouny tady nerostou, že se tady nemají šanci urodit. Pak jsem jednou uviděl video, jak je nějaký pan zahradník pěstoval, začal jsem se po tom pídit, spojil jsem se s ním a on mi poradil, jak na to.

Zadařilo se hned? A co konkrétně vám poradil?

Že to mám dát do kontejneru, a nikoliv do země. První rok jsem měl dva melouny. Zajímal jsem se dál, co dělat pro to, aby to fungovalo. Zjistil jsem, že to chce více vody. Jakmile je necháte trochu proschnout, tak ty melouny zaschnou. Chce to opravdu každý den pravidelně zalévat. Melouny prostě potřebují hodně vody. Musím říct, že je máme výborné, jsou sladké. Letos jsem poprvé vyzkoušel i žluté melouny a také se zadařilo. Vyrostly sice jen čtyři, ale také jsou velmi chutné.

Jak s ovocem a zeleninou nakládáte? Zavařujete?

Používáme je do jídla, polévek, těstovin. Třeba rajčata se hodí snad do každého jídla. Z okurek nejčastěji děláme salát, ten můžeme mít klidně každý den.

Máte obrovskou zahradu, která musí vyžadovat v podstatě každodenní práci. Jak to zvládáte, když máte koncerty?

Pro mě je zahrada relax, odpočinek. Dělám to s láskou, raduji se, když vidím, jak krásně to kvete. Možná si lidé budou myslet, že jsem blázen, ale s květinami se musí mluvit. Fakt je to pravda. Je to živé stvoření. Vidím to, když tady třeba pár dní nejsem. Vrátím se z koncertu a ty kytky nejsou takové, jako když jsem odjížděl. Hrozně mě baví je sledovat, vymýšlet, co by jim mohlo svědčit, zkouším různé věci. Jsem v tom takový spekulant, snažím se být v pěstování jiný než ostatní. Jsou třeba květiny, které vedle sebe nemohou být. Pak je rozesadím a najednou to funguje a nádherně rozkvetou.

Měl jste k zahradničení vztah odmalička?

Vůbec. Pocházím z obce Drahotuše u Hranic na Moravě. Měli jsme tam obrovskou zahradu, asi 4000 metrů čtverečních. Hrozně mě tehdy štvalo, že když jsem chtěl někam jít, tak jsem napřed musel udělat práci na zahradě, teprve potom mě naši pustili. Někdy jsem musel posekat zahradu, tenkrát se ještě sekalo kosou, zastříhnout stromy, sesbírat úrodu, plít záhony, prostě pořád něco. Co a jak mám dělat mi táta tloukl do hlavy, dá se říct pod tlakem, ale dneska jsem za to strašně rád, že to umím. Hodí se mi to.

Kdy nastala změna a našel jste si v tom zálibu?

Když jsme si u našeho domu zakoupili ještě sousední zahradu a najednou jsme tu měli obrovský prostor. Řekl jsem si, že by byla škoda nevyužít to, co mi táta vtloukal do hlavy a co jsem se díky němu naučil.

Nutíte do zahradničení i vaši dceru Jiřinu, která je rovněž zpěvačkou?

Nedělám to, protože s vlastní zkušeností vím, jaké to je. Když s něčím potřebuji pomoci, tak mi ráda a ochotně pomůže. Máme přátelský, hezký vztah. Dcera bydlí asi dva a půl kilometru od nás. Vždycky, když nás přijede navštívit, hned se ptá, jestli s něčím nepotřebujeme pomoci. Zahrada musí člověka chytnout, musí to chtít dělat sám od sebe, dospět k tomu.

Máte nějaké zahrádkářské fígle?

Na mém facebookovém profilu máme takový seriál, jmenuje se Z Daliborova dvorku, kde sdílím své zkušenosti. Třeba u již zmíněných melounů doporučuji pěstovat je ze semínek. Do sazeniček dorostou za čtrnáct dní. Co bych po svých zkušenostech nepoužíval, je mulčovací kůra. Za prvé se v tom drží všelijaké breberky, strašní škůdci a za druhé, ta kůra časem shnije a stane se z toho hlína. Já zvolil folii, tu propícháte, aby tam ta voda nějakým způsobem fungovala, přírodní kamínky… Samozřejmě po deseti letech vyměnit. Co se týče zeleniny a bylinek, tak tu mám všechnu v zavěšených kbelících na jednom plácku 3x3 metry. Baklažány, okurky, mrkve, kedlubny, rajčata... Ideální. Už bych to nechtěl jinak. Člověk se ale učí pořád.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Seriálový herec Petr Batěk se svou novou rodinou bydlí v luxusní novostavbě s výhledem na celou Prahu. Jak to u něj doma vypadá?

2024-09-07T15:48:42Z dg43tfdfdgfd