DEšťOVé ZáHONY ZADRží VODU V ZAHRADě: ZAJISTíTE SI TAK ZAHRADU PLNOU KVěTIN I V TěCH NEJVěTšíCH VEDRECH

Hledáte možnosti, jak využít dešťovou vodu, která při každém silnějším dešti zbytečně odtéká ze zahrady pryč, protože se sudy pod okapem rychle naplní? V následujících dnech vodu využijete na zálivku záhonů a opět čekáte na déšť. Vsaďte proto nejen na nádrže, ale i na dešťové záhony!

O nutnosti využívání dešťové vody se hovoří stále častěji. Kovové či umělohmotné barely a sudy, postavené pod okapovou rourou se jeví jako nejjednodušší řešení. Dešťovou vodu můžete samozřejmě i následně zachytávat do podzemních nádrží a využívat jako užitkovou vodu v domě, například na praní prádla nebo na splachování toalety, ale část vody můžete zachytávat i v dešťových záhonech. Zajistíte si tak do budoucnosti bezpracnou zálivku a zahradu plnou svěžích květin i v těch největších vedrech, se kterými příroda v posledních letech rozhodně nešetří.

Zvolte vhodné umístění pro dešťový záhon

Jako nejjednodušší se samozřejmě jeví umístění do blízkosti okapové roury či odtokového kanálku z terasy, ale jedním z dalších kritérií je i dostatek slunečního svitu. Ve vlhku a zároveň stínu by se mnoha rostlinám příliš nedařilo.

Proto si v zahradě vyhlédněte místo na slunci a vytvořte umělou terénní vlnu. Do té pak dešťovku z okapu sveďte korýtkem nebo trubkou a nechte ji v místě postupně, volně vsakovat. Je důležité, aby půda v dešťovém záhoně byla dobře propustná. Voda v něm nesmí stát příliš dlouho, aby se ve stojaté vodě nezačali množit komáři. Ti se líhnou asi za 10-13 dní po nakladení vajíček samičkami, zatímco voda se stihne vsáknout do půdy většinou během 5-7 dní.

Jak vybudovat dešťový záhon

Vykopejte jámu do hloubky nejméně 50-70 cm a z vykopanou zeminu použijte na vytvoření okolního valu. Dno jámy vysypejte asi do poloviny hloubky jámy štěrkem o velikosti 4-8 nebo 8-12 mm. Na štěrk položte netkanou textilii, na ni vrstvu písku, a nakonec kvalitní zahradní substrát. Po vysazení rostlin můžete povrch záhonu zakrýt štěrkem nebo oblázky a vytvořit tak zdání jezírka, které se občas naplní vodou, ale není to nutné.

Velikost záhonu zvolte podle velikosti střech, ze které bude voda do záhonu přitékat. Záhon by měl mít plochu asi jako 1/3 plochy střechy. Jen dejte pozor na kvalitu půdy vaší zahrady. Dešťový záhon se nehodí pro jílovité půdy, do kterých se voda špatně vsakuje.

Rostliny, vhodné k osazení dešťového záhonu

Do dešťového záhonu můžete vysadit i stromek, nejvhodnější bude vrba. Dále se tu bude dařit vlhkomilným trvalkám, jako jsou kosatec sibiřský (Iris sibirica), denivka (Hemerocallis), bohyška neboli funkie (Hosta) či sítina (Juncus). Můžete využít i traviny, jako je například dochan (Pennisetum) či letničky a dvouletky, například pomněnku bahenní (Myositis palustris).

 

Zdroj: https://www.denik.cz/zahrada/destovy-zahon.html; https://www.jaksinavrhnoutzahradu.cz/destovy-zahon/

Související články

2024-05-03T18:19:49Z dg43tfdfdgfd