CUKETA A JEJí PěSTOVáNí: CO VšE JE TřEBA UDěLAT PRO MAXIMáLNí úRODU

Cuketa nemá žádnou chuť, proto ji můžeme snadno přidat do sladkých i slaných receptů. A ani její pěstování není nic náročného. S minimem péče můžete dosáhnout až 40 plodů na jednu rostlinu! Mají mnohá využití. Pokud už budete mít plodů dost, můžete vyzkoušet i recepty, které využívají květy cukety. Květen je měsícem, kdy je čas začít sázet (pokud jste si své rostlinky už nepředpěstovali doma).

Cuketa nemá ráda vlhkost

Cuketa je rostlina, která je náchylná na plísňová a houbová onemocnění, stejně jako okurky nebo třeba rajče. Proto je důležité, zvolit takové stanoviště, kde se příliš dlouho nedrží voda a netvoří se kaluže. Půda by měla vodu snadno vsáknout a měla by mít neutrální pH. Je dobré, když své rostliny ochráníte před silným větrem, ale přitom najdete stanoviště s velkým množstvím slunce. Cuketa má vysoké nároky na vodu, zejména v období, kdy se tvoří plody. Ideální je kapková závlaha.

Mulčování rostlin

Mulčování může pomoci zadržet vlhkost v půdě po delší dobu a navíc potlačuje růst plevele. Proto je vhodné svou rostlinu mulčovat, ideálně organickými materiály, jako je sláma. Ty se totiž s postupem času rozpadnou a mohou do půdy dodat živiny nebo zlepšit její strukturu. Chybu ale neuděláte ani tehdy, když použijete černou zemědělskou textilii. Ta udrží vlhkost i teplo v půdě a navíc i plody v čistotě. Usnadnit může i sklizeň, plody jsou na textilii viditelnější.

Cuketa patří ven až v druhé polovině května

Cuketa je teplomilná rostlina, která netoleruje pokles teploty pod 0 °C. To obvykle nehrozí po 15. květnu, proto je i toto termín, kdy můžete cuketu vysazovat/přesazovat ven. Pokud budete přesazovat už předpěstované rostliny, je dobré, když je předem otužujete a přizpůsobujete venkovním podmínkám. To znamená vynést rostliny přes den ven a na noc do chladnější místnosti, a to asi týden před finálním přesazením na konečné stanoviště.

  • Výsev přímo do země se provádí tak, že si připravíme hnízda, do nichž uděláme důlky hluboké asi 3 cm. Do každého důlku dejte dvě až tři semínka a jednotlivé důlky připravujeme ve vzdálenosti minimálně 1 metr. Jednotlivé řady by měly být vzdálené 60 až 80 cm. Až rostliny vyklíčí, vždy je dobré vybrat tu nejsilnější a ostatní opatrně odstranit.

První plody

V červnu už budete sklízet první plody. Pokud budete pokračovat ve správné péči o rostlinu (která spočívá zejména ve správné zálivce), budou rostliny plodit až do poloviny září – popřípadě do prvních mrazů. Plody sbírejte každý druhý den, protože cukety jsou nejchutnější, když jsou malé. Příliš velké plody mají velká semena – pár si jich můžete nechat na sběr semen, která budete v příštím roce vysévat. Cukety odřezáváme od rostliny ostrým nožem, abychom nepoškodili rostlinu.

Zdroje info:

https://kobieta.interia.pl/porady/news-jak-uprawiac-cukinie,nId,4914729

https://www.beckersfarm.com/growing-zucchini/

Foto: Unsplash

The post Cuketa a její pěstování: co vše je třeba udělat pro maximální úrodu first appeared on Naše zahrada.

2024-05-08T08:44:27Z dg43tfdfdgfd