CO SE DáVá DO MARINáDY NA GRILOVANá MASA: GRILOVACí SEZONA ZAčíNá

Začínají teplé letní večery, kdy se s přáteli nebo rodinou potkáváte na své zahradě při grilování. Kromě klasických uzenin jistě grilujete i masa. Aby se vše podařilo dokonale zvládnout a vy se blýskli jako skvělí hostitelé, nepodceňte přípravu. Dokonale ochucené maso na gril chce svůj čas, protože budete maso na několik hodin marinovat. Co to vlastně marináda je a jaké suroviny se používají?

Co je marináda

Marináda je vlastně tekutá směs, popř. pasta, do které se nakládá syrové maso, aby se zvýraznila jeho chuť a aby bylo křehčí.  Marinády většinou obsahují tři základní složky: olej, bylinky a kyselou složku. Smícháním různých poměrů složek pak vzniknou marinády olejové, aromatické nebo kyselé.

Co se dává do marinády na grilované maso

Olej je nositelem chutě. My většinou požíváme olej slunečnicový, olivový nebo řepkový. Při grilování vzniká velké teplo a z těchto tří olejů je favoritem řepkový. Má totiž nejvyšší bod zakouření až 240° C (teplota, u které se začne olej připalovat a vzniknou nebezpečné karcinogenní látky, které jsou škodlivé).

Aromatická neboli bylinkovo - kořeněná přináší do marinády chuť a vůni. Bylinky používejte čerstvé nebo sušené. Hodí se mít po ruce oregano či rozmarýn, smil italský (kari), šalvěj, bazalka, petržel, kopr a další. Vůně a chutě bylin do masa pomůže dostat právě přítomnost oleje.

Kyselá složka v marinádě maso zjemní, pomůže mu změknout a zkřehnout. Používají se různě ochucené octy, ovocné šťávy, citrusy.

Různými poměry těchto složek namícháme marinády, do kterých se maso na určitou dobu nakládá - marinuje.

Jak dlouho marinovat maso

Důležitá je doba marinování masa. Pokud nakládáte maso do marinády, kde převažuje kyselá složka, doba marinování bude kratší, protože by se rozpadla textura masa a chuťově by maso jen ztrácelo. Pravidlo tedy zní: čím kyselejší marináda, tím kratší doba marinování. Záleží také na druhu a tloušťce masa. Všeobecně platí, že např. u kuřecího by doba marinování neměla přesáhnout čtyři hodiny, u ostatních druhů masa jen o  pár hodin déle. Nepřežeňte tedy délku marinování, ať se nerozpadne konzistence masa. Marináda má jen trochu vylepšit texturu masa a podpořit jeho přirozenou chuť. Marinádu nikdy nepoužívejte opakovaně.

 

Jak správně grilovat maso s marinádou

Když vytáhnete maso z marinády, osušte ho. Proto, aby se na grilu zbytečně netvořila pára, která by maso spíš vařila. Vy potřebujete, aby se šťávy a chutě v mase zatáhly a nevytékaly ven. Než tedy maso na gril položíte, je velmi důležité jej pořádně rozpálit. Abyste tedy měli na mase chutnou křupavou kůrku, marinádu před grilováním otřete.Čím více nažhavený gril, tím lépe pro maso, rychle se zatáhne.

Dejte si také pozor, abyste negrilovali masa, na kterých jsou zbytky bylinek. Ty se na grilu rychle spálí a na mase udělají hořký připálený efekt.

Kde je sůl

Prostě není tam není. Pokud přidáte do marinády sůl a několik hodin v ní maso nakládáte, sůl vytáhne šťávy z masa a výrazně naruší jeho strukturu. Solit byste tedy měli těsně před položením masa na gril. Není od věci si ugrilované maso posypat solí až na talíři. Když použijete dobrou mořskou vločkovou sůl na dobře ugrilovaný steak při platingu, tedy servírování na talíři, bude to velká grilovací frajeřina a vy všechny kolem stolu okouzlíte.

Při přípravě marinád zapojte svoji chuťovou a vizuální fantazii, ať jste báječnými hostiteli.

Nezapomeňte ovšem mít dobrou náladu, jedině tak u svého nažhaveného grilu vykouzlíte tu pravou pohodu pro své přátele a rodinu.

Zdroj: autorský text

Související články

2024-06-15T08:17:22Z dg43tfdfdgfd