CO PřENášEJí KOMářI: OPATRNOST PřED NIMI JE NA MíSTě

Začíná léto a večerní pobyt na zahradě nebo terase nám znepříjemňují otravní komáři. Otevřená okna v noci lákají komáry také do našich ložnic. Probdělá noc kvůli komářímu bzučení a štípání není nic příjemného. Co komáry přitahuje a jak je odpudit? Přinášíme několik rad a inspirací, jak se s těmito vetřelci vypořádat.

Komáři jsou nebezpeční a stále se přibližují

Komáři jsou nejnebezpečnějším hmyzem na světě. Odhaduje se, že ročně na následky nemocí, které komáři přenášejí, zemře až jeden milion lidí. Jsou hlavními přenašeči malárie, žluté zimnice, Zika viru, horeček Dengue, západonilské, Chikungunay nebo valtické. U nás přenáší encefalitidu nebo boreliózu. Podle Státního zdravotního ústavu změna klimatických podmínek umožňuje některým tropickým druhům komárů se domestikovat i v oblastech, ve kterých se běžně nevyskytovali. Například komár tropický Aedes (Stegomyia) aegypti, přenašeč viru Zika, žije na portugalské Madeiře, na jihovýchodě Ruska či na východním pobřeží Azovského moře. Nedávno byl potvrzen jeho výskyt v Nizozemí.  Tygří komár  Aedes (Stegomyia) albopictus, další významný přenašeč těchto nemocí, se již běžně vyskytuje v evropských zemích - Itálii, Katalánsku, Řecku, Chorvatsku, Rakousku, Maďarsku ale i v jižním Švýcarsku. Epizodní výskyty jsou od roku 2012 zaznamenány i u nás na jižní Moravě a na jihu Čech. Poslední dobou se jejich přítomnost u nás zvyšuje a epidemiologové záchyty těchto komárů pečlivě sledují a varují před nimi. Bližší informace získáte na stránkách Státního zdravotního ústavu.

Jaké nemoci přenášejí komáři u nás

U nás si vystačíme“ s asi padesáti druhy komárů. Nicméně i „obyčejní“ komáři nás dokážou pěkně potrápit. Běžně se setkáváme s komárem  pískavým (Culex pipiens), komárem obtížným (Culex pipiens molestus) a komárem útočným neboli záplavovým (Aedes Vexans). Většina z nich je neškodná, ale některé druhy přenáší lymskou boreliózu, encefalitidu nebo virus Tahyňa. Protože komáři potřebují k množení vodu, největší komáří kalamity bývají po povodních. Komáři jsou důležitou součástí ekosystému, protože jsou významným článkem potravinového řetězce. Možná vás překvapí, že se živí sáním šťáv z rostlin. Pouze v době, kdy oplodněné samičky tvoří vajíčka, potřebují bílkoviny. Ty přijímají z krve teplokrevných živočichů, tedy i z krve lidské.

 

Co přitahuje komáry

Komáři mají citlivé čichové receptory, které na velikou dálku rozpoznají chemické látky, především oxid uhličitý CO2. Směs našich pachů z potu a vůní také rozhoduje, zda si vás komáři vyhlédnou jako svoji oběť. Jednoduše řečeno, čím více budete dýchat a vydechovat CO2 např. při fyzické námaze, pití alkoholu nebo konzumaci sladkého jídla, tím větší šance, že vás komáři budou více obtěžovat. Jak tedy předcházet jejich savým náletům?

 

Jak se zbavit komárů

 
  • Sprchujte se, kdykoliv se nadměrně zpotíte, aby z vás nebyl cítit amoniak, kyselina máselná, mléčná a oxid uhličitý
  • Používejte čisticí gely, deodoranty a šampony bez vonných látek nebo s příměsí citrusů, levandule, eukalyptu či máty
  • Běžnou součástí vaší venkovní výbavy by měly být repelenty proti hmyzu
  • Mějte tělo zahalené látkou, noste lehké oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi
  • Na zahradě neposkytujte komárům zázemí na množení. Všechna stojatá voda, např. sudy s dešťovkou, by měla být přikryta poklopem. Máte-li jezírko, chovejte v nich ryby, které se hmyzem krmí nebo vodu čeřte čerpadlem
  • Používejte moskytiéry i v interiéru, sítě proti hmyzu v oknech a dveřích by měly být samozřejmostí
  • Na okna, terasy a místa, kde venku pobýváte, vysaďte bylinky, které komárům vadí
  • Vůně eukalyptu, máty, levandule, meduňky, rozmarýnu, bazalky a ze zeleniny rajčata je odpuzují
  • Místo parfému si naneste na pokožku zředěné éterické oleje obsahující esence z výše uvedených bylin
  • V místnosti pomohou i vonné lampy s náplní, které komáry odpuzují
  • Venku můžete zapálit knoty proti komárům anebo v mističce nechat doutnat sušenou šalvěj. Kouř z této byliny se komárů nebude určitě líbit.

Náš tip: při zahradním grilování dejte na stůl rozkrojené citrony. Do dužniny napíchejte aromatické koření - hřebíček a skořicovou kůru. Když přidáte v květináčích aromatické bylinky, stůl ozdobíte a komárům nedáte šanci, aby vás obtěžovali.

Zdroje: www.szu.cz, autorský text

Související články

2024-06-21T11:23:40Z dg43tfdfdgfd