CO OZDOBí ZAHRADU V SRPNU: TřAPATKOVKA VYDRží KVéST Až DO PODZIMU A účINKY I VZHLEDEM SE LIší OD TřAPATKY

Zdroj foto: Shutterstock

Růžové, žluté, bronzové, fialové nebo bílé. Takovými barvami se mohou pochlubit květy třapatkovky (latinsky echinacey), které zdobí zahrady od léta až do podzimu. Nevadí jim sucho, nejsou náročné na pěstování, mají krásné velké květy a jak už bylo řečeno, zahradu dokáží svou přítomností zdobit zhruba od června do (teplého) října. Tohle všechno z třapatkovek proto činí jedny z nejoblíbenějších a nejvděčnějších trvalek.

Třapatkovky připomínají svým vzhledem kopretiny, ale jsou robustnější. Různé kultivary jsou různě vysoké a mohou dorůstat až do výšky 1,3 metru. Echinacea pochází z Ameriky, kde ji indiánské kmeny využívaly jakožto léčivou bylinu (z devíti druhů třapatkovky jsou však léčivé jen tři). Na zahradě vám bude vděčná za slunné stanoviště s propustnou, sušší půdou. Pěstovat ji ale můžete i na balkoně. Co by jí vyloženě nevyhovovalo, je otevřený a větrný prostor. Před zimou pak stačí rostlinu zastřihnout a překrýt chvojím nebo listím.

Někdy může dojít k záměně trapatkovky (echinace) za rostlinu s podobným jménem třapatka (rudbekia). Tyto rostliny se navíc podobají i vzhledem. Zatímco třapatkovka má ale vypouklý a pichlavý střed, třapatka ho má jemný. Z těchto dvou rostlin je pak léčivá pouze echinacea, rudbekie ne. V čem se naopak obě rostliny shodují je společná čeleď hvězdnicovitých (avšak různé rody – Echinacea a Rudbeckia), to že kvetou od léta do podzimu (avšak třapatka je většinou krátkověká) a také původ z Ameriky.

Zdroj foto: Shutterstock (třapatkovka/třapatka)

Zdroj info: modernizahrada, living.iprima, nkzireceptar

Související články

2024-07-26T15:00:41Z dg43tfdfdgfd