CHCETE ZHUBNOUT A OMEZUJETE VEčEřE? MíSTO HLADOVěNí ZKUSTE RYCHLé POKRMY PLNé BíLKOVIN

Připravit zdravou večeři po celém náročném dni je někdy až nadlidský úkol. Zvlášť, pokud nemáte nakoupeno a nápady dochází. S těmito několika tipy si v mnoha obměnách vystačíte minimálně na celé léto!

Míváte v horku větší chuť na salát nebo něco lehkého? Zelenina, která nám v zimě mnohdy nechutná a také je většina druhů o dost dražší než v létě, se zase šplhá na přední příčky našich jídelníčků. Ovšem samotný zeleninový salát vás nezasytí, ani tělu nedodá všechny potřebné živiny. Vyzkoušejte naše tipy na jednoduché večeře, ve kterých nechybí bílkoviny, které jsou důležité pro vaše zdraví i hubnutí.

1. Studené saláty si vylepšete sýrem, lososem či luštěninou

Na salátech je skvělé, že jsou rychle hotové a můžete si je přizpůsobit podle toho, co vám chutná. Je tedy jen na vás, jaké zvolíte druhy zeleniny a jejich poměr. Klidně přihoďte i ovoce, například broskve, ke kterým se skvěle hodí mozzarella, anebo meloun, který je výborný třeba s parmskou šunkou nebo sýrem feta.

Obecně vždy u salátu myslete na bílkoviny, které nejjednodušeji dodáte právě přidáním sýru, můžete ale sáhnout i po uzeném lososu nebo luštěninách. Usnadněte si práci tím, že koupíte luštěniny už hotové, uvařené. Pokud máte více času, můžete si je samozřejmě připravit sami, stejně jako vejce nebo maso. Aby nebyl váš salát stále stejný, můžete ho vylepšit například o:

  • glazovanou zeleninu v trošce sójové omáčky a medu (výborná je například kedlubna nebo mrkev)
  • zastřené neboli pošírované vejce
  • ricottu s bylinkami
  • vařenou quinou nebo barevnou čočku
  • kvašenou zeleninu (kimchi), která je navíc mimořádně zdravá
  • tenké plátky grilovaného lilku nebo cukety, které můžete po vychladnutí ještě naplnit žervé

Bojíte se, zda můžete jíst pečivo? Podívejte se na rozhovor s odbornicí na výživu:

2. Rychlé frittaty a omelety

Máte v lednici vejce? Pak není nic jednoduššího než si udělat svěží omeletu. Jako přílohu si můžete dát kousek celozrnného chleba nebo nakrájet čerstvou zeleninu. Omeletu asi každý zná a vylepšit ji můžete třeba houbami, chilli papričkami, libovolnou zeleninou nebo sýrem. Pokud zvolíte čerstvý špenát, listy krátce spařte horkou vodou a slijte. Pak už je jen přidejte na pánev a zalijte vejci. Ušetříte tak čas oproti přípravě špenátu na pánvi.

Co se týká frittaty, základní postup spočívá v tom, že na pánvi, která je vhodná i do trouby, orestujete všechny suroviny, poté je zalijete rozšlehanými vejci, krátce společně orestujete, a ještě polotekuté vložíte do trouby zapéct dozlatova. Poté nechte frittatu krátce odstát, aby se zpevnila a krájejte na klínky jako dort.

3. Rýžové misky à la poke bowls

Připravte si předem rýži a případně i maso, které budete hned poté, co trochu vychladne, skladovat v lednici. Na dva až tři dny tak máte vystaráno a můžete si k večeři jen naložit porci rýže (výborná je pro tyto účely jasmínová) a přidat další suroviny. Fantazii se meze nekladou. Klasické poke bowls mívají jako zdroj bílkovin například marinovaného lososa, grilované a na plátky nakrájené kuřecí maso nebo tofu a poté spoustu čerstvé zeleniny (mrkev, avokádo, okurku, ředkvičky, …), často se používají také edamame fazole. Vy si ale na rýži můžete dát cokoliv, co máte rádi, výhodou je také to, že rýžové misky se dají jíst za studena. Mimo už zmíněné zkuste třeba:

  • uzeného lososa nebo klidně jen tuňáka z plechovky
  • červenou řepu
  • různé klíčky a bylinky
  • kvašenou zeleninu (kimchi)
  • glazovanou zeleninu v trošce sójové omáčky a medu (výborná je například kedlubna nebo mrkev)

2024-07-02T04:14:37Z dg43tfdfdgfd