CELEBRITY SI OBLíBILY SLOW FASHION: NEJNOVěJší TRENDY V UDRžITELNé MóDě PřEDSTAVí GOOD FESTIVAL

Světem módy už několik let hýbe stále rostoucí odpor k fast fashion. Co je principem udržitelnosti v oblékání a jak jej jednoduše dosáhnout? Pražský Chodov právě hostí festival, který vám o trendech "pomalé" módy řekne víc. A můžete si tam pořídit i udržitelné kousky do šatníku.

Principem módy, které se říká slow fashion, neboli pomalá móda, je minimalizace odpadu, recyklace, využívání ekologicky nezávadných materiálů a také omezení uhlíkové stopy. „Místo toho, abychom oblečení vyhodili, použijeme jej na další výrobu, prodáme do second handu nebo směníme za něco jiného,“ vysvětluje pojem slow fashion influencerka a módní koučka Kamila Vodochodská.

Základní kousky jarního šatníku pro ženy 50+: Padnoucí trenčkot, lněný komplet ani zavinovací sukně nesmí chybět

Neblahé dopady módního průmyslu na stav planety

Udržitelná, tedy tzv. pomalá móda, je tak odpovědí na sílící neblahé dopady snadno dostupné a levné módy na životní prostředí. Propojuje ekologické, i etické aspekty odívání a vede nás k budování lepšího vztahu s naším šatníkem i jeho dopadem na planetu. Módní průmysl je totiž v dnešní době jedním z největších znečišťovatelů a devastátorů životního prostředí na světě.

Udržitelné diamanty získávají na oblibě, do jejich výzkumu investuje i Leonardo DiCaprio

Méně je více, hlásá princip slow fashion

Mít v šatníku méně kousků, které ale využíváte na sto procent, pořizovat je inovativními cestami, aniž byste investovali do na oko laciných, ale o to méně kvalitních kousků “na jedno vyprání,” to je cesta, kterou podporovatelé udržitelnosti v odívání hlásají.

A hlásí se k ní i akce, kterou letos podruhé organizuje obchodní centrum Westfield Chodov. Druhý ročník Good Festivalu se koná napříč všemi obchodními domy společnosti v Evropě. Jeho cílem je ukázat a představit projekty, značky a luxusní second handy, které v obchodních centrech běžně nenajdete a inspirovat tak k zodpovědnějšímu nakupování.

Magazín Lifee na skok v Ostravě: Boris Král nás ohromil kolekcí na novém multižánrovém fest1valu

Festival nabitý udržitelnými projekty

Program Good Festivalu slibuje také designerské workshopy, které se budou soustředit na udržitelnou módu. „Odborníci ukáží návštěvníkům, že takzvaná pomalá móda je všechno, ale rozhodně ne nudná a nevkusná. Poradí, jak změnit nákupní návyky nebo si sestavit šatník z udržitelných produktů. Bude možné si prohlédnout i výrobky od českých začínajících i renomovaných designerů a objevit, jak vzniká udržitelné oblečení z lokálních, ekologických či recyklovaných materiálů,“ uvádí Kateřina Kleslová z Westfield Chodov.

„Toužíte po značkové módě, ale chcete ušetřit přírodu? Pokud vám skříň přetéká, ale peněženka naopak zeje prázdnotou, přidejte se na swap party,“ zve na akci také influencerka a stylistka Kamila Vodochodská.

Nové cesty k udržitelnému šatníku

Swap, tedy způsob směnného obchodu, je dnes už velmi rozšířenou cestou k získání nových módních kousků výměnou za ty, které už neunosíte. Vyzkoušet si jej můžete právě na Good Festivalu. Vedle toho je možné v průběhu akce přispět také k recyklaci džínoviny. Stačí, když donesete kousky které už nevyužijete, a zajistíte jim tak novou kariéru.

Hledáte stylové kousky do svého šatníku a zároveň nechcete zatěžovat planetu? Navštite ve dnech 3. až 15. května pražský obchodní dům Westfield Chodov. Budete mít jedinečnou možnost pořídit si stylové outfity z druhé ruky a objevit kouzlo udržitelné módy.

Související články

2024-05-09T16:29:41Z dg43tfdfdgfd