BRAMBORY LZE LOUPAT I BEZ šKRABKY A NOžE. JAK?

Příloha z brambor se hodí téměř ke všem druhům jídla. Brambory jsou nejen v Evropě, ale po celém světě snadno dostupné a oblíbené. Jak ale oloupat brambory bez použití ostrých předmětů? S tímto trikem nebudete potřebovat ani škrabku.

Vařte brambory ve slupce

Díky varu ve slupce neztratí svoji báječnou bramborovou chuť, vzácné vitamíny ani minerály. Brambory vařte běžným způsobem v osolené vodě do změknutí. Jakmile se začne slupka kolem obvodu mírně odlupovat, je to známka, že jsou brambory vařené. A je to také indicie, že nebude třeba loupat.

Pokud mají brambory silnou slupku, po zchlazení ji můžete snadno sloupnout. Nesmíte je ovšem rozvařit, jinak se vám snadno rozpadnou v dlani. Francouzi mají na loupání brambor ještě jeden malý trik. Brambory před vařením jemně naříznou nožem po celém obvodu. Není nutné do brambory rýt, nebo dělat příliš hluboký zářez. Místo nože tak můžete použít i ostré nůžky.

Foto: Pixabay

Co s uvařenou bramborou?

Nezbývá nic jiného než brambory prudce zchladit pod proudem studené vody. Kdo chce, může si na rychlé sloupnutí brambor připravit i mísu s ledovou vodou. Slupku z brambory pak neloupejte, jen se jí pokuste mírně překroutit. Jedině tak můžete docílit hladkého průběhu, který vás nebude stát mnoho sil. Půjde to snadno. Tento způsob loupání působí nejlépe na typu russet. Tyto brambory seženete nejen ve Spojených státech, kde jsou oblíbené, ale i u nás. Trik ale funguje i na jiné odrůdy.

Brambory s tenkou slupkou

Pokud jste zakoupili brambory s tenkou ranou slupkou, je předem jasné, že vás škrábání slupky nemine.  Brambory může očistit drátěnkou ale také ostrou hranou nože. Slupku mnohdy postačí odrbat i hrubým kartáčkem. Pokud do hrnce přidáte i hrubá zrna soli, je pravděpodobné, že se slupka odrolí. Brambory po dovaření v hrnci ještě pořádně zamíchejte, můžete s nimi i krátce zatřást. Pokud se neodře slupka dostatečně, vezměte na zbytky brambor nůž, nebo škrabku. Škrábání vám poté nezabere už tolik času, a navíc způsob olupování bude o to snazší.

Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/loupani-brambor-bez-noze/

Náhledové foto: Pixabay

The post Brambory lze loupat i bez škrabky a nože. Jak? first appeared on Náš dům.

2024-06-15T11:11:49Z dg43tfdfdgfd