BRAMBOROVé MLéKO: NEJNOVěJší HIT MEZI ROSTLINNýMI MLéKY SE HODí DO VAřENí I DO KáVY, PřIPRAVIT HO PODLE NAšEHO RECEPTU JE SNADNé

Sójové, rýžové nebo mandlové jsou dnes běžnými náhražkami kravského mléka, které oceňují nejen vegani. Mléko, které má podobné vlastnosti, se dá překvapivě snadno vyrobit i z brambor. Navíc je levné a jeho přípravu velmi snadno zvládnete i sami doma. 

Bramborové mléko ze Švédska

Zatímco na jiných rostlinných mlécích si pochutnáváme již spoustu let, to bramborové se objevilo teprve nedávno.  S tímto vynálezem přišla jistá švédská firma na veganské produkty, která své mléko DUG začala vyrábět nejen v klasické variantě, ale i ve slazené nebo v krémovitější pro baristy. Ta se pak dá výborně vyšlehat třeba pro dokonalé cappuccino. Mléko pak ihned vzbudilo velký ohlas a získalo i ocenění jako produkt, který je ze všech mlék nejvíc šetrný k životnímu prostředí

Bramborové mléko je totiž nejméně náročné na emise oxidu uhličitého (CO2), což platí nejen oproti mléku kravskému, které je na tom z tohoto hlediska úplně nejhůře, ale i oproti jiným rostlinným mlékům. Brambory jsou totiž poměrně nenáročnou plodinou na pěstování, nepotřebují moc vody a z hlediska využití půdy jsou dvakrát efektivnější než třeba pěstování ovsa. 

Bramborové orgie: Už jste ochutnali francouzské tartiflette, indickou bramborovou placku nebo švédský brambor s lososem?

Proč pít bramborové mléko?

Přináší nám ale popíjení bramborového mléka i jiné benefity? Na to jsem se zeptali specialistky na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákové: „Konzumace bramborového mléka mi příliš nedává smysl, brambory i pár mandlí můžeme jíst i bez pracné výroby mléka z nich, nic tím výživově nezískáváme a při alergii lze ve většině receptů mléko vynechat nebo si dát kokosové či kvalitnější ořechové. Bramborové mléko z obchodu je pak vysoce průmyslově zpracovaný produkt, kterým se v rámci zdravé výživy doporučuje vyhýbat. Ano, pěstování samotných brambor je levné a ekologičtější než chov krav pro mléko, ale otázkou je, jak hodně ekologický je už takovýto bramborový produkt.“

Ačkoli byste mohli být na pochybách, zda se bramborové mléka vůbec vyplatí ochutnat, jisté přednosti oproti jiným mlékům má. Výhodou je, že neobsahuje alergeny jako třeba to kravské nebo mandlové či sójové. Navíc je rovněž bezlepkové na rozdíl třeba od ovesného mléka. A oproti ořechovým mlékům jeho výroba vyjde mnohem levněji a ani není tak složitá. 

Jak vyrobit domácí rostlinné mléko za pár korun? Je to snadné a stačí dvě ingredience!

Jak chutná mléko z brambor?

Pokud ve vás bramborové mléko vzbuzuje obavy, že bude chutnat jako bramboračka bez hub, nemusíte se strachovat. Chuť brambor v něm není tak patrná a na první ochutnání byste zřejmě nebyli schopni určit, z čeho výrobek vlastně je. Bramborové mléko obsahuje i spoustu živin, jen není oproti jiným mlékům tak bohaté na bílkoviny, zato ale není skoro vůbec tučné. Jeho využití je však stejné jako v případě jiných druhů mléka. 

Domácí mandlové mléko vylepší kaše a dodá příjemnou „marcipánovou“ chuť i kávě

Recept na domácí bramborové mléko

Ačkoli se jiná rostlinná mléka u nás prodávají úplně běžné, na to bramborové (zabalené v krabici) zatím ještě nenarazíte. Poměrně snadno si je ale můžete udělat i doma a jediné, co potřebujete, jsou vařené, oloupané brambory. Nejvhodnější jsou ty žluté nebo bílé. Použít se ovšem dají třeba i batáty. Hotové mléko vám pak v dobře vymyté a uzavřené nádobě vydrží v chladu asi 3 dny. Domácí mléko si také můžete dochutit a dosladit dle vašeho gusta. Pokud vás bramborové mléko láká, můžete si rovnou připravit jeho trochu vylepšenou verzi podle následujícího receptu

Budete potřebovat: 1 velkou bramboru (250-300 g), ¼ šálku blanšírovaných mandlí, namočených na 1 hodinu do vody (mandle můžete vynechat, ale udělají mléko ještě lahodnější a jemnější, a ještě mu dodají bílkoviny), 2 až 4 polévkové lžíce javorového sirupu, medu nebo sirupu z agáve, ½ čajové lžičky čistého vanilkového extraktu, ¼ lžičky soli, 3 až 4 šálky vody, nejlépe filtrované.

  1. Oloupejte brambory a nakrájejte je na centimetrové kousky. Dejte je do hrnce a zalijte je jen trochou vody, aby byly ponořené. Vodu přiveďte k varu a vařte, dokud nejsou brambory měkké, ale ne kašovité. Trvá to asi 12 minut.
  2. Brambory slijte. Vložte je do mixéru spolu s namočenými a osušenými mandlemi, sladidlem dle výběru, vanilkovým extraktem a solí. Přidejte 3 šálky studené vody.
  3. Mixujte, dokud nebude směs velmi hladká. Pak směs přeceďte přes cedník vyložený plátýnkem, aby byla krásně jemná. 
  4. Po scezení přidejte podle potřeby další vodu, abyste dosáhli požadované konzistence mléka. Mléko případně doslaďte a dochuťte. Sladidlo ovšem zmírňuje chuť brambor. Před podáváním protřepejte nebo promíchejte. Podávejte nejlépe studené. 

Zdroje informací: 

Cookedbest.com: Potato Milk: The Complete Guide

Timesofindia.indiatimes.com: Everything you need to know about potato milk

Thespruceeats.com: Potato Milk Recipe

Přečtěte si také:

2023-06-06T08:33:46Z dg43tfdfdgfd