BABIččINY BLBOUNY: NADýCHANé SLADKé KYNUTé KNEDLíKY S OVOCNOU NáPLNí PODLE NAšEHO RECEPTU ZVLáDETE SNADNO

Babiččiny blbouny neboli ovocné kynuté knedlíky patří mezi sladké poklady české kuchyně. Můžeme si je připravit s čerstvým ovocem, ale také s povidly nebo marmeládou podle toho, co máme k dispozici.

Jak na ovocné kynuté knedlíky

Blbouni, to je lidový název pro ovocné kynuté knedlíky. Možná jen okolo této klasické české dobroty obcházíme a netroufáme si na ni. Ale příprava není tak těžká, jak vypadá.

Ovocné kynuté knedlíky si můžeme připravit s čerstvým ovocem (jahody, švestky, borůvky, jablka), ale také s povidly nebo marmeládou. Pak už na ně patří i nějaká ta ozdoba. Stačí tvaroh, skořice, případně cukr a máslo. Výborný sladký oběd je hotov.

Knedlíky plné ovoce: Dáte si bramborové se švestkami, nebo tvarohové s meruňkami?

Jak vařit ovocné kynuté knedlíky

Než dáme kynuté knedlíky vařit, je třeba je správně připravit. Není na škodu si občas připomenout, jak na to. Nejprve v mouce připravte kvásek z rozdrobeného droždí, trošky cukru a vlahého mléka. Po zhruba čtvrthodině vypracujte z mouky, vejce, soli a zbytku mléka hladké těsto a nechte ho v teple kynout asi hodinu. Jemně prohnětejte, vyválejte, vytvořte knedlíky a hotové ještě nechte zhruba 10 minut dokynout. Knedlíky se pak dají tepelně upravit dvěma způsoby.

  1. Vaření ve vodě. Knedlíky vložte do vařící vody a vařte podle velikosti 5-12 minut. V polovině vaření otočte vařečkou knedlíky, které vyplavaly. Hotové knedlíky vyndejte z vody a propíchejte vidličkou.
  2. Vaření v páře. Na hrnec s vroucí vodou postavte cedník a pomastěte ho máslem nebo vyložte propíchaným pečicím papírem. Vložte knedlíky, zakryjte pokličkou a nastavte časovač na zhruba 20 minut (záleží na velikosti knedlíků). Po uvaření knedlíky propíchněte vidličkou, aby mohla unikat pára. 

Sladké

Jak připravit babiččiny blbouny

Na zhruba 16 kusů potřebujete: 400 g polohrubé mouky, 200 ml mléka (dle potřeby), 21 g čerstvého droždí, 3-4 lžíce cukru moučka a 1 vejce. Náplň: švestky (meruňky, třešně, jahody), případně povidla. Na posypání: mletý mák, tvaroh na strouhání, moučkový cukr a trošku másla na přelití.

Jak na to? Do mísy prosejte mouku a do ní udělejte větší důlek. Do důlku rozdrobte droždí, posypte moučkovým cukrem a zalijte necelou polovinou vlažného mléka. Trošku zasypte moukou a promíchejte obsah důlku. Nechte vzejít kvásek, trvá to asi čtvrt hodiny.

Do zbytku mléka přimíchejte vajíčko a vše přilijte ke kvásku a mouce. Vymíchejte hladké těsto. V teple nechte kynout asi hodinu. Pak těsto lehce prohnětejte a jemně vyválejte na válu posypaném polohrubou moukou. Větším hrnkem vykrojte kolečka. Do nich dejte ovoce, knedlík zabalte a v ruce dotvořte kuličku. Dejte stranou odpočívat asi 10 minut, aby ještě nakynuly.

Připravte si hrnec s vroucí vodou a dokynuté knedlíky dejte vařit. Trvá to zhruba 5-12 minut (podle velikosti knedlíků). V polovině vaření knedlíky, které vyplavaly na povrch, vařečkou otočte, aby se uvařily po celé ploše. Knedlíky jsou uvařené, když se po zapíchnutí párátka nelepí těsto. Vyndejte je z vody děrovanou naběračkou a propíchejte je vidličkou. Na talíři knedlíky posypejte cukrem, mákem nebo nastrouhaným tvarohem a polijte rozpuštěným máslem.

Náš tip: Připravte si babiččiny blbouny podle následujícího videoreceptu:

Přečtěte si také:

2024-04-30T07:04:35Z dg43tfdfdgfd