Až DVOUMETROVý KOLOS ROZDáVAJíCí ELEKTRICKé šOKY. PODíVEJTE SE, JAK BOLí RáNA OD PAúHOřE

Existuje přes 200 druhů ryb, které nějakým způsobem používají k životu elektřinu. Tou nejznámější je paúhoř elektrický, sladkovodní dravá ryba z čeledi paúhořovitých, která elektrické výboje používá jak k lovu, tak k navigaci.

Paúhoř elektrický má jen malé oči a dost slabý zrak. Nicméně vzhledem k tomu, že žije v kalných vodách povodí Amazonky, by mu bystré oči příliš užitku nepřinesly. Místo toho se orientuje pomocí elektrických impulsů, které jeho tělo produkuje od útlého mládí. Paúhoř může dorůst až do dvou metrů, už při velikosti 15 mm se mu ale vyvíjí první orgán s řadou zploštělých elektrocytů.

Čtěte také: Jako by měla ruce. Žena objevila na pláži extrémně vzácnou rybu, experti ji měli za vyhynulou

Vysoké napětí

Paúhoř má tři elektrizující orgány. Sachsův svazek má v zadní čtvrtině těla. Produkuje nízkoenergetické výboje k orientaci a komunikaci. Hlavní elektrický orgán ve střední polovině těla na hřbetu se nazývá Hunterův orgán. Je paralelní s hlavním orgánem na břiše. Tyto dva výkonné orgány společně vytvářejí vysokonapěťový elektrický šok,“ vysvětluje paúhořovu výbavu biolog Adam Thorn v pořadu Mistři bolesti na Prima ZOOM, předtím, než s profesionálním krotitelem zvěře Robertem Allevou zkusí sílu Hunterova orgánu.

Krátce po narození se u paúhoře vyvine Sachsův svazek, jenž generuje malé napětí, zhruba 10 voltů, což mu bohatě stačí k elektrolokaci, tedy mapování prostoru pomocí elektrických impulsů. Než se naučí tuto schopnost ovládat, pohybuje se mladý paúhoř kolem hlavy svého rodiče. Síla, kterou produkuje Hunterův orgán, je až padesátkrát větší a používá jej k obraně a útoku. Paúhoř sám o sobě není nijak útočný, když ale dostane hlad nebo se cítí ohrožen, začne to kolem něho jiskřit. Zásah paúhořem může být za nešťastných okolností smrtelný.

Zdroje: Fishbase/Encyclopedia Britannica

2024-04-23T15:22:04Z dg43tfdfdgfd