ANI V čERVENCI ZAHRADA JEšTě NEODCHáZí NA ODPOčINEK. NOVý VýSEV TýDEN PO TýDNU, KTERý VáM UMOžNí VYCHUTNAT SI úRODU Až DO PODZIMU

Ani v červenci zahrada ještě neodchází na odpočinek. Lze vysít řadu plodin a užívat si úrody až do podzimu. Zjistěte, které dny jsou v červenci pro výsev semen nejpříznivější a prodlužte svou dobu sklizně. Takto si můžete vychutnat čerstvé a šťavnaté plody ještě i na podzim. Přestože většina rostlin je už vysazena a některé druhy už možná sklízíte, v červenci máte jedinečnou příležitost k výsadbě druhé várky. Rostliny s rychlejším růstem a vývojem stihnou dozrát dříve, než udeří podzimní mrazíky. Dostatečnou péčí a správným hnojením je ochráníte před škůdci i dalšími neduhy a za chvíli budete moci sklízet. Zaměřte se na lunární cyklus a vysejte semena v tu nejlepší dobu.

První týden v červenci

První dva dny je dobré zaměřit se na cibuli, pažitku, petržel, chřest nebo zelí. Pokud toužíte po okrasné zahradě, je vhodný čas pro výsev některých trvalek. Vysazená rajčata a okurky nezapomeňte pravidelně prostřihávat. Během úplňku byste měli nechat všechny rostliny odpočinout a nijak výrazně nezasahovat. Ke konci týdne vysejte semena okurek a květáku. Česnek už by měl být připravený k první sklizni.

Foto: Pixabay

Druhý červencový týden

V prvních dnech je správná doba pro výsadbu květin, máty, ředkvičky nebo pozdních brambor. Do skleníku lze stále sázet okurky nebo čínské zelí. Zhruba v polovině týdne byste neměli na záhonech provádět žádné výsevné ani výsadbové práce. Naopak se zaměřte na údržbu stromků a keřů. Odstraňte všechny odumřelé větve a zastřihněte živé ploty i odkvetlé květiny.

Bobuloviny už by měly být zralé a připravené ke zpracování. Ke konci druhého týdne nastává nejplodnější období v měsíci. V tuto dobu do skleníku vysejte salát, zelí, celer nebo pastinák. Své záhony můžete zkrášlit také cibulovými květinami. Růže a petúnie nezapomeňte zaštípnout, aby zbytečně neplýtvali energií na odkvetlé nebo poškozené výhonky.

Třetí týden v červenci

Během prvních dní zasejte kořenovou zeleninu nebo mátu a vychutnejte si čerstvé plody česneku, brambor, cibule a mrkve. Ideální podmínky jsou také pro výsadbu popínavých druhů rostlin. V polovině týdne nastává novoluní a opět byste měli nechat záhony odpočinout. Ke konci týdne už podmínky vhodné k výsevu ani výsadbě nenastanou. Zaměřte se raději na sklizeň zralých plodů.

Poslední červencový týden

Zkraje týdne ještě lze vysévat fenykl, petržel, kopr, koriandr a některé druhy jednoletek. V polovině pak vysaďte špenát, celer, ředkev nebo brambory. Nezapomeňte záhony pořádně zalévat a hnojit. Zvlášť při vysokých teplotách a dlouhotrvajícím suchu potřebují dostatek vody. Ke konci týdne máte poslední příležitost pro výsev některých plodin ve skleníku.

 

Zdroj: https://www.zahradajezek.cz/rady-a-tipy/10-nejrychlejsich-rostoucich-druhu-zeleniny-pro-vasi-zahradu-i-byt/, https://www.agrislatinice.cz/rady-a-tipy-zeleninova-zahradka-v-cervenci

Náhledové foto: Pixabay

The post Ani v červenci zahrada ještě neodchází na odpočinek. Nový výsev týden po týdnu, který vám umožní vychutnat si úrodu až do podzimu first appeared on Naše zahrada.

2024-07-04T23:10:24Z dg43tfdfdgfd