7 TIPů, JAK PřIPRAVIT ZAHRADU NA JARO. SAMOTNá PříPRAVA PůDY NESTAčí.

Se začátkem jara začíná ve většině oblastí příprava na jarní výsadbu. Abyste se mohli pyšnit kvetoucí zahradou, bohatou úrodou zeleniny a ovoce i perfektním trávníkem je nutné zahradu na novou sezónu připravit. Netýká se to pouze samotné zahrady, ale také veškerých zahradních nástrojů.

Nepodceňte očištění zahradního nářadí

Než začnete pracovat na zahradě, musíte si připravit vybavení. Ujistěte se, že všechny vaše nástroje jsou důkladně vyčištěny a vydezinfikovány. Možná jste před zimou všechny nástroje zběžně očistili a máte tak pocit, že je to dostatečné, opak ale může být pravdou. Jakékoliv zbytky rostlin nebo nečistoty mohou obsahovat bakterie nebo spory plísní.

Než tedy pustíte do pletí zahrádky, střihání nebo řezání větví, věnujte čas dezinfekci nástrojů. Použijte k tomu určené roztoky nebo spreje, které odstraní případné bakterie a odstraní všechny zbývající spory plísní. Po dezinfekci nezapomeňte nástroje opláchnout, osušit a případně použít olej, aby nástroje nekorodovaly.

Některé nástroje budou pravděpodobně potřebovat také nabrousit. Kromě zahradních nůžek věnujte pozornost i nožům sekačky na trávu. Také rýče nebo lopaty může být nutné mírně naostřit, zvláště pokud mají špičatý hrot určený k zaříznutí do půdy.

Odzimujte sekačku na trávu

Veškerá zahradní technika, zejména motorová, si zaslouží po zimě kontrolu. Pozornost věnujte především zahradní sekačce na trávu, hlavně té benzínové. 

Zkontrolujte nejen ostrost nožů, ale také vyměňte svíčky a nalijte provozní kapaliny. „U benzínových sekaček na trávu je nutné před prvním použitím vypustit starý benzín (pokud jste tak neučinili již před zimou a příště rozhodně doporučuji) a doplnit benzín nový. Moderní paliva totiž obsahují biologické složky, které jsou nestabilní, vážou na sebe vodu, gelovatí a ucpávají pak palivový systém. Pokud necháte v sekačce stát benzín několik měsíců, může se stát, že biologické složky reagující se vzdušnou vlhkostí úplně ucpou karburátor a bude nutné jej složitě mechanicky vyčistit,“ upozorňuje Petr Tichý, produktový specialista sítě prodejen Hecht – specialista na zahradu.

Vhodné je také použít stabilizátor paliva, který benzín udrží čerstvý a vyhnete se tím komplikacím při startování. Tyto problémy mohou nastat už při více než 10denním odstupu od posledního nastartování motoru.

Mohlo by se vám líbit

Půdu důkladně prokypřete

Pár týdnů před výsadbou je čas připravit záhony. Brzy na jaře je ideální čas pro přidání živin do půdy, prokypření půdy a odstranění veškerého plevele.

„Jakmile sleze poslední sníh a půda dostatečně proschne, je čas začít s úpravou záhonů. Půdu je třeba pořádně prokypřit, rozrušit hroudy a zároveň můžeme do záhonů vpravit hnojivo. Majitelé větších záhonů a políček jistě zapojí do práce zahradní techniku – kultivátory," vysvětluje Petr Tichý. Tyto šikovné stroje zvládnou za pár minut práci, která by s motykou a rýčem trvala hodiny, možná i dny.

Obděláváte-li jen pár menších záhonů, i zde vám může výrazně pomoci malý elektrický nebo malý akumulátorový kultivátor. Možná mávnete rukou s tím, že těch pár metrů čtverečních hravě zvládnete s motykou, rýčem a hráběmi. Pravdou ovšem je, že i ten nejmenší kultivátor během chvilky dokáže půdu rozmělnit na jemná zrnka takovým způsobem, jak to s pomocí motyky dokážete velice obtížně. "Kultivátor navíc zároveň dokáže do půdy rovnoměrně vmíchat hnojivo, substrát, rašelinu, písek a cokoliv dalšího, co do ní potřebujete zapravit," doporučuje Petr Tichý.

Mohlo by se vám líbit

Vyčistěte a umyjte skleník

Nyní je také ideální čas na úklid skleníku a připravit ho na jarní výsadbu. Umyjte vnější část skleníku dezinfekčním prostředkem nebo čisticím prostředkem, abyste odstranili řasy, mech a veškeré nečistoty. Tím pustíte do skleníku nejen více světla, ale zároveň odstraníte i potenciální půdu pro škůdce a choroby. Kromě venkovních ploch skleníku, nezapomeňte ani na vnitřek – přezimující škůdci a nemoci mohou přežívat i v těch nejmenších zákoutích.

Vymeťte veškeré rostlinné zbytky na podlaze nebo lavicích a omyjte je horkým roztokem zahradního dezinfekčního prostředku. Umyjte květináče a podmisky, abyste zabránili infikování nových rostlin případnými nemocemi. Během několika příštích dní skleník dobře větrejte, aby důkladně vyschl.

Jakmile je váš skleník čistý, věnujte čas kontrole konstrukce, zda nejsou poškozená skla nebo větrací otvory a vyměňte všechny rozbité části.

Mohlo by se vám líbit

Různé rostliny mají různé potřeby

Než začne sázet semena či sazeničky rozvrhněte si, kam budete, co sázet a podle toho připravte vhodnou půdu. Různé rostliny mají různé potřeby. Rajčata potřebují hodně vápníku, aby se zabránilo hnilobě květů. Macešky a petúnie mohou zase potřebovat fosfor pro kvetení.

Několik týdnů před výsadbou je vhodný čas také pro organická hnojiva, která poskytují výživu, aby se rozšířila do okolní půdy. V tomto ročním období však můžete zapracovat i pomalu se uvolňující granulovaná hnojiva pro dlouhodobé zvýšení živin.

Mohlo by se vám líbit

Sbírejte dešťovou vodu

Nainstalujte si na zahradu vodní sud, abyste co nejlépe využili sezónní srážky. Sběr dešťové vody najde své využití nejen pro ekologické zahradničení. Dešťová voda je pro rostliny nejlepším zdrojem zavlažování. S dešťovou vodou se nejlépe daří zejména vřesovitým rostlinám, jako jsou kamélie, rododendrony a borůvky, protože voda z vodovodu je často mírně zásaditá.

Založte kompost

Pokud jste to ještě neudělali, nyní je skvělý čas založit si na zahradě kompost. Nejjednodušší cestou je nákup hotového kompostovacího koše nebo si jej můžete postavit sami. Do kompostu pak můžete umístit veškerý organický odpad. Můžete do něj vhazovat posečenou trávu, kterou je dobré prokládat i dřevitým odpadem. Větve vystřihané z živých plotů, stromů nebo třeba maliník musíte ale nejprve podrtit v drtiči větví. V kompostéru zpracujete i některý odpad z kuchyně. Mohou to být například zeleninové slupky, nať a další v jídelníčku nezpracovatelné části zeleniny a ovoce. "Kompostovat můžete rovněž piliny, listí, trus hospodářských zvířat, drny, kůru, papír, skořápky ořechů, ale dokonce i mléčné produkty,“ říká závěrem Petr Tichý, specialista na zahradu. 

Mohlo by se vám líbit

2023-04-02T05:22:54Z dg43tfdfdgfd