50 PODZIMNíCH VEčEří, KTERé ZVLáDNETE PO PříCHODU Z PRáCE: JAK SI ULEHčIT VAřENí A PřITOM SI POCHUTNAT

1. Využijte sezónní suroviny

Podzim nabízí mnoho čerstvých a chutných surovin, které jsou ideální pro rychlé vaření. Dýně, brambory, mrkev, celer, zelí, cuketa, houby, jablka nebo hrušky – to vše můžete využít ve svých pokrmech. Tyto ingredience jsou nejen chutné, ale také rychle hotové.

  • Dýni a další zeleninu můžete snadno upéct v troubě, zatímco připravujete zbytek večeře.
  • Nakrájené zelí stačí smíchat se solí, cukrem, zakápnout citronem a máte fantastický zelný salát.
  • Předvařenou červenou řepu nakrájejte, přidejte feta sýr, opražená slunečnicová semínka, ochuťte solí, pepřem, balzamikem a můžete servírovat.
  • Nasbírané houby poduste na cibulce, vmíchejte vejce, ochuťte a vzniklou houbovou smaženici podávejte s čerstvým pečivem.

2. Inspirace z jednoho plechu

Stačí nakrájet zeleninu, přidat kousky masa nebo tofu, zakápnout olejem, okořenit a vše dát na plech do trouby. Tento způsob přípravy je ideální pro podzimní večery – večeře se peče sama, zatímco vy máte čas na odpočinek. Pečená zelenina je fantastická lehká večeře, která zahřeje a dodá tolik potřebné vitamíny.

3. Jídla z jedné pánve

Stejně rychlá a jednoduchá jsou také jídla z jedné pánve. Jako bonus i zde upotřebíte zbytky z lednice nebo předešlého dne. Typickou ukázkou jsou knedlíky s vejci & rychlonakládačky, které jistě potěší celou rodinu. Dále jakékoli těstoviny s jednoduchou omáčkou – ať už je smetanová, nebo rajčatová. Zde opět najdou uplatnění penne, špagety nebo jiné těstoviny z víkendové hostiny. Případně je zamíchejte do těstovinového salátu.

4. Syté polévky

Polévky jsou skvělou volbou pro rychlé a výživné večeře. Připravit hustou krémovou polévku ze sezónní zeleniny je otázkou několika minut, zvlášť pokud máte po ruce mixér. Do polévky můžete také přidat i zbytky z předchozích dnů – vařené těstoviny, brambory, vývar, uzené maso, uzeniny atd., čímž ušetříte čas i peníze.

  • Ze staršího pečiva opečte krutóny, nasucho opražte semínka nebo nasekejte zbylé bylinky ze zahrádky. I takovými drobnostmi získá polévka na atraktivitě a přiláká ke stolu i vybíravé děti.

5. Využijte polotovary a zjednodušte si práci

Nemusíte si vařit všechno sami. Nebojte se sáhnout po kvalitních polotovarech, jako jsou mražená zelenina, sterilované luštěniny, konzervy tuňáka, rajčatová pasata, tortillové placky, předvařená červená řepa, chlazené gnocchi, domácí zavařeniny atd. S trochou kreativity je snadno obohatíte o čerstvé ingredience a rychlá večeře je na světě.

  • Ze zdrojů bílkovin volte především ty, které nevyžadují dlouhou tepelnou úpravu, jako je kuřecí nebo mleté maso, ryby, vejce, sýry, sterilované luštěniny, tofu, tempeh atd.
  • Z obilovin vám ušetří čas kuskus, bulgur, ale také rýže. Pokud máte v mrazáku uvařené kroupy, i z nich se dá vykouzlit fantastický podzimní pokrm.

6. Plánování a příprava předem

Pokud víte, že vás čeká hektický týden, věnujte chvíli plánování jídel. Sestavte si alespoň orientační jídelníček a o víkendu si může už některá jídla nachystat do krabiček a uchovat v lednici. Základní suroviny si připravte předem – upečte si zeleninu, uvařte si větší množství rýže nebo těstovin, nakrájejte si zeleninu. Tímto způsobem budete mít vždy něco po ruce a vaše večeře budou hotové během pár minut.

7. Zapomeňte na složité techniky

Nechte si složité kuchařské techniky na víkend. Na všední dny je lepší zvolit jednoduché a rychlé postupy, jako je pečení, vaření nebo grilování. Snažte se držet jednoduchých receptů s minimálním počtem ingrediencí a rychlým časem přípravy. Jídlo, které vám zbyde, si můžete vzít druhý den do školy nebo do práce.

8. Hrajte si s kořením

I jednoduché pokrmy mohou chutnat skvěle, pokud použijete správné koření. Podzim je obdobím výrazných chutí – skořice, muškátový oříšek, hřebíček, tymián nebo rozmarýn. Rozhodně se vyplatí zkusit i orientální směsi jako kari, garam masala, tandoori masala atd. Přidejte koření do svých pokrmů a dodáte jim hloubku a zajímavou chuť, aniž byste museli složitě vařit. Rajčatovo-cizrnové kari, mrkvová polévka s červenou čočkou nebo kokosová korma s kuřecím masem vás jistě uhranou.

9. Využijte multifunkční spotřebiče

Pokud máte doma pomalý hrnec, tlakový hrnec nebo multifunkční hrnec, neváhejte je zapojit do své kuchyně. Tyto spotřebiče vám mohou výrazně usnadnit přípravu jídel a ušetřit čas. Stačí vložit suroviny, nastavit program a o zbytek se postará hrnec za vás.

Zdroj informací: Apetit

2024-09-16T10:21:08Z dg43tfdfdgfd