3 KROKY K ZAPAMATOVáNí JMEN LIDí: FíGL SE ZAPOJENíM FANTAZIE VáS BUDE BAVIT

Snad každému se někdy stalo, že okamžitě zapomněl jméno člověka, který se mu právě představil. Podle psychologů ale není třeba obávat se potíží s pamětí, je to totiž zcela přirozené. Dokonce se říká, že devadesát procent jmen zmizí v prvních pěti vteřinách. Naštěstí existují chytré způsoby, jak si nové tváře a jména zapamatovat.

Dale Carnegie, americký odborník na motivační komunikaci, říká: „Nejsladším slovem pro každého člověka je jeho křestní jméno.“ Jeho zapamatováním totiž podle něj dáváte člověku najevo, že je pro vás důležitý, že vám stojí za trochu paměťové námahy a že se o něj zajímáte.

K tomu, abychom si zapamatovali jméno člověka, který se nám právě představil, je důležitá část mozku, která se nazývá hipokampus. Ten je zodpovědný za to, že dokážeme spojit a uložit dva zcela odlišné vjemy – vizuální a verbální. Podle studie publikované v časopise Quarterly Journal of Experimental Psychology, si přitom lépe pamatujeme obličeje než jména. Jenže co je nám to platné, když potřebujeme daného člověka oslovit?

Čtěte také: Nejoblíbenější jména pro děti roku 2023: Favority byly známé klasiky, některá jména vás nemile překvapí

Výběr toho správného jména pro své dítě je pro většinu rodičů pěkný oříšek. To, které se líbí partnerovi či partnerce se nemusí líbit vám a naopak. Potomek jméno ponese celý život, a tak je nutné vybrat takové, abyste s ním byli spokojeni vy, ale především vaše dítě. Jaká jména byla v roce 2023 ta nejoblíbenější?
Číst více

Proč máme problém zapamatovat si jména lidí

Obecně je zakopaný pes v tom, že se pořádně nesoustředíme. Když se s někým potkáme a máme se představit, podvědomě se zaměřujeme spíše na to, abychom na dotyčného udělali dojem. Abychom se dostatečně usmívali, stiskli správně ruku a řekli nahlas a zřetelně své jméno. Jak se jmenuje osoba, která se nám právě představila, nám pak proběhne jedním uchem tam a druhým ven. Navíc můžeme mít i pocit, že je to jméno tak jednoduché, že jej prostě nezapomeneme. Jenže smůla, za pět minut nemáme tušení. Jak si tedy jména osob už jednou pro vždy začít pamatovat?

1. Nalaďte se na seznamování

Jestliže se seznamujeme ve chvíli, kdy to očekáváme, máme dostatek času se na takovou chvíli mentálně připravit. Prostě si řekněte, že si jména zapamatujete a slibte sami sobě, že se budete soustředit a uděláte vše proto, aby vám v tu chvíli paměť opravdu sloužila.

2. Jméno opakujte

Nejjednodušší a velmi účinné je, když ihned potom, co se vám druhý člověk představí, vyslovíte nahlas jeho jméno. Například: „Těší mě, Jano.“ V průběhu navazující konverzace pak jméno dotyčného ještě několikrát zopakujte, pokud se to bude samozřejmě v konverzaci hodit a nebude to působit jako pěst na oko. Navíc díky opakování se přirozeně prohloubí paměťová stopa.

Čtěte také: Cvičení vděčnosti: Zabere jen tři minuty a díky němu budete okamžitě šťastnější

Mít se dobře, být zdravý, mít velkou rodinu, nebo naopak nemít žádné závazky, cestovat, být obklopen přáteli. Pro každého z nás znamená štěstí něco jiného. Každopádně po něm toužíme všichni a ne každý může říci, že tyhle krásné pocity zažívá. Dopracovat se k tomu, aby člověk mohl říci, že je šťastný, nemusí být tak složité. Všechno je o nastavení mysli. A to můžete trénovat. Zkuste si provést cvičení vděčnosti, díky kterému se budete cítit dobře.
Číst více

3. Zapojte fantazii a tvořte asociace

„Když si pod jménem něco představím, co mi připomíná, udělám z toho nějaký symbol, nějaký obraz a k něčemu si to připodobním, tak ta asociace mi zvedne pravděpodobnost uložení do paměti,“ vysvětluje Jakub Pok, autor knihy Dokonalá paměť. Například se vám představí paní, co se jmenuje Miroslava, která vypadá klidně a mírumilovně. Představte si, jak "oslavuje mír". Nebo potkáte Petra Mlynáře. Představte si ho ihned s bílou mlynářskou čepicí na hlavě. Pak si podle toho jeho jméno vybavíte. A co Ema? No ano, ta má přece mísu! Alespoň tak jsme to měli napsané v čítance. Zapojte fantazii a bavte se! Může se to zdát jako nesmysl, ale náš mozek skutečně spojuje vizuální a verbální složky komunikace.

Smiřte se s tím, že nejste dokonalí

Ne pokaždé budete úspěšní jméno si zapamatujete. O nic nejde, vždyť každý zapomíná a nejsme roboti. Pokud se vám to stane, je mnohem lepší se přiznat a poprosit druhého člověka, aby nám svoje jméno řekl znovu, než střílet od boku a oslovit ho jinak. 

Pokud chcete otestovat, jak jste na tom se svou pamětí a chcete se přitom pobavit, zkuste si vyplnit náš zábavný test na téma Jak dobře znáte českou historii? 

Související články

2024-06-16T04:30:08Z dg43tfdfdgfd