NASBíREJTE SI BYLINKY PRO JARNí DETOX. VYUžIJTE SíLU MEDVěDíHO čESNEKU, PAMPELIšEK NEBO FIALEK

Pampelišky

Asi se nenajde nikdo, kdo by neznal pampelišku nebo také smetanku lékařskou (Taraxacum officinale), která svými květy zjara zářivě žlutě rozsvítí louky, meze, parky i zahrady. Z pampelišky, která je uznávanou léčivou rostlinou, se na jaře sbírají především mladé listy, ideálně ještě dříve než se rozvine květní stvol, a taky květy (ty ale se dají trhat kdykoliv, pampeliška kvete celé léto); kořen se vyrývá většinou na podzim v říjnu.

Pampeliškové listy se konzumují hlavně mladé a čerstvé, super jsou jako jarní očistná kúra – stačí po dobu dvou až tří týdnů každý den sníst tři až pět čerstvých lístků pampelišky – nebo se dají zamrazit. Z květů se připravuje pampeliškový med a sirup, z listů léčivé tinktury a octy.

Léčivé účinky pampelišky

Pampeliška obsahuje mj. inulin, hořčiny, třísloviny, fytosteroly, železo, sodík, draslík, mangan a vitaminy A, B, C, D. Mladé pampeliškové listy jsou osvědčenou bylinou pro jarní pročištění organismu. Působí mj. močopudně, detoxikačně a hojivě.

Co všechno léčí pampeliška

V lidové medicíně se pampeliška využívá jako přírodní lék především při:

  • jarní únavě, kdy účinně pomáhá s detoxikací organismu
  • zánětech močových cest a ledvin
  • poruchách trávení, protože podporuje funkci žlučníku a jater
  • překyselení žaludku
  • vysokém krevním tlaku
  • hubnutí
  • cukrovce
  • revmatismu a dně

Pampeliškový ocet

Ingredience

Příprava

Do láhve vložíme 16 čerstvých pampeliškových listů a zalijeme jablečným octem, uzavřeme a necháme macerovat dva týdny na slunném místě při pokojové teplotě. Každý den opatrně protřepeme. Scedíme. Do čistého pampeliškového octa vložíme 16 nových pampeliškových listů, uzavřeme a necháme opět dva týdny macerovat. Pak přefiltrujeme přes kávový filtr a přelijeme do menších lahviček.

Užívání

Pampeliškový ocet užíváme třikrát denně 1 lžíci po jídle nebo přidáváme do salátů a dalších pokrmů, kam se hodí.

Pampelišky v kuchyni

Mladé listy pampelišky, bohaté na vitamin C a železo, mají nahořklou chuť a používají k výrobě různých salátů nebo se do nich přidávají. Listy namočíme na asi půl hodiny do studené, mírně osolené vody, aby se odstranila hořkost, ale zůstal vitamin C. Květy se hodí jako ozdoba.

Medvědí česnek

Oblíbený česnek medvědí (Allium ursinum) v přírodě najdeme na vlhčích, spíše stinných místech, v lužních a listnatých lesích a kolem potoků. Brzy zjara tvoří bohaté, svěže zelené porosty podlouhle širokých listů se silnou, příjemně česnekovou vůní. Kvete až koncem května a v červnu drobnými bílými květy na delší stopce; listy po odkvětu hynou.

Jak správně sbírat medvědí česnek

Česnek medvědí je jarní bylinka vhodná na pročištění organismu. Listy sbíráme zhruba od dubna do května. Nejlepší jsou utržené ještě před rozkvětem, kdy mají nejvyšší koncentraci účinných látek. Při sběru musíme dát pozor je, abychom česnek medvědí nezaměnili s konvalinkou. I když česnek medvědí není chráněnou rostlinou, je potřeba upozornit na možnost porušení zákonných ustanovení, a to především při jeho sběru v chráněných územích.

Jak nejlépe zpracovat medvědí česnek

Česnekové listy jsou nejúčinnější zastudena, úpravou – vařením, sušením, mražením apod. – se vytrácí jak vůně, tak chuť a zejména léčivá síla. Potřebujeme-li listy uchovat pár dní, vydrží v lednici zabalené ve vlhké utěrce nebo ve sklenici svodou. Nejčastěji se z medvědího česneku připravuje léčivá tinktura.

Účinky medvědího česneku

Medvědí česnek obsahuje hlavně aminokyseliny allicin a alliin, esenciální oleje, hořčiny, vitamin C a železo. Významně přispívá k jarní detoxikaci, a protože má i antioxidační účinky, posiluje také imunitu organismu. Má antibakteriální a antivirový účinek.

Na co je dobrý medvědí česnek

V lidové medicíně se medvědí česnek využívá jako přírodní lék především při:

  • zvýšené (jarní) únavě, kdy účinně pročišťuje organismus
  • vysoké hladině cholesterolu
  • kardiovaskulárních onemocněních
  • chřipce, nachlazení, respiračních problémech
  • průjmech a nadýmání
  • mykózách
  • vysokém krevním tlaku
  • kornatění cév
  • závratích, úzkosti a nespavosti

Tinktura z medvědího česneku

Ingredience

Příprava

Listy medvědího česneku dáme do sklenice a zalijeme alkoholem. Uzavřeme, necháme tři až čtyři týdny na tmavém místě macerovat, jednou za dva dny protřepeme a potom scedíme přes pláténko nebo husté sítko.

Užívání

Tinktura se užívá dvakrát denně 10–15 kapek do vody, mléka nebo jako detoxikační kúra po dobu tří týdnů dvakrát za rok.

Česnek medvědí v kuchyni

Čerstvé listy česneku medvědího se používají podobně jako špenát, česnekopažitka, pažitka neb cibulová nať. Můžeme ho přidat do bylinkového másla, zeleninových salátů, pomazánek, jarních polévek nebo ho použít při zdobení jídel nebo na chleba s máslem. Vynikající je pesto z medvědího česneku.

Fialky

Fialka neboli violka vonná (Viola odorata) vyrůstá brzy na jaře z podzemních oddenků a kvete většinou počátkem dubna. Od ostatních druhů violek se odlišuje typickou intenzivní vůní a tmavou barvou květů. Nejčastěji ji najdeme na krajích cest, v příkopech, na vlhčích loukách, v parcích a zahradách.

Fialka je krásná a voňavá květina, která patří k vůbec nejstarším používaným léčivým bylinám. Na jaře sbíráme buď celou kvetoucí nať, nebo jen květy (optimálně po ránu). Fialku si můžeme nasušit, nebo udělat z ní sirup, tinkturu, olej či ocet. Mladé listy a květy se skvěle uplatní taky v kuchyni.

Účinky fialky

Obsahuje saponiny, hodně modrého barviva antokyanu, ketonické látky, které nesou vůni, stopy silice, alkaloidy violin a violaemetim. Má mj. detoxikační, močopudné a protirevmatické účinky.

Na co pomahá fialka

V lidové medicíně se fialky využívají jako přírodní lék především při:

  • dráždivém a úporném kašli
  • zánětu plic a astmatu
  • jarní únavě, protože podporuje detoxikaci organismu
  • nadměrné psychické zátěži, stresu a podráždění
  • kožních chorobách a spáleninách od slunce
  • revmatismu a dně
  • bolestech hlavy, nespavosti a návalech vzteku

Fialky v kuchyni

Mladé listy a květy se skvěle uplatní spolu s dalšími jarními bylinkami (plicník, jitrocel, popenec, kopřiva, sedmikráska nebo hluchavka) v nádivkách, polévkách, omeletách, zapékaných pokrmech, salátech nebo pomazánkách. Květy musí být rozvité a svěží, jinak chutnají trpce. Květy fialek dobře vypadají a používají se ke zdobení zmrzliny, moučníků, dezertů a nápojů.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, Nejlepší detoxiakce léčivými bylinami (Dr. Franck Gigon, Patricia Bareau), bylinkyprovsechny.cz

2023-04-02T09:06:38Z dg43tfdfdgfd